Másodszor várta a dunaremetei faluház a jánossomorjai általános iskolásokat a tanév végén, tartalmas és szórakoztató pihenést és kikapcsolódást nyújtva. Idén olyan sok gyerek jelentkezett, hogy két turnusban kellett megoldani a táborozást.

Múlt héten a 4-5-6. évfolyam, ezen a héten, hétfőtől péntekig pedig a 7-8-asok táboroztak Dunaremetén – összesen több mint hatvan tanuló. Ahogy Marovics Géza, a 250 fős szigetközi falu polgármestere fogalmazott, a jánossomorjai fiatalok üde színfoltjai lettek a településnek. Bevonták programjaikba a helyi ifjúság tagjait – közös szalonnasütés –, de jó kapcsolatot alakítottak ki a többségben lévő idősebb lakókkal is. Egy vetélkedő keretében például régi használati tárgyakat gyűjtöttek össze a lakóktól, amiket aztán bemutattak egy kiállításon.

Feldolgozták a „remeti legény” megválasztásának és a legénnyé avatás történetének hagyományát is. Ennek során különböző ügyességi és erőnléti feladatot kellett teljesíteniük a fiúknak. Volt itt fahasáb dobás, diótörés, leánycipelés háton és talicskában, futóverseny teknővel a háton. A végső győzelmet Herczeg Olivér nyolcadik osztályos tanuló szerezte meg, aki azt mondja, bízik abban, hogy jövőre is részt vehet ezen a táborozáson.

Komolyabb teendőik is akadtak táborozóinknak. Énekszó után mécsest gyújtottak a dunaremetei katonasíroknál, és saját készítésű süteménnyel invitálták egy kis kötetlen beszélgetésre a falu köztiszteletben álló egykori tanítónőjét, Emma nénit.

Nehéz lenne kategorizálni ezt a dunaremetei tábort. Egyrészt hagyományőrző, másrészt helytörténeti jellegű. Ám ami ennél sokkal fontosabb, hogy nagyfokú önállóságra szoktatja a gyerekeket. Pedagógusként nagyon érdekes volt látni, hogy úgy szereztek ismereteket, hogy szinte észre sem vették, hogy tanulnak.

A Jánossomorja és Dunaremete közötti kapcsolatot Winklerné Prémus Klára, a jánossomorjai Körzeti Általános Iskola pedagógusa kezdeményezte, aki dunaremetei gyökerekkel rendelkezik. A tavalyi sikeres első év után a helyiek már tavasszal érdeklődni kezdtek, vajon jönnek-e idén is a mieink, az iskola pedig természetesen nem állt ellen vendégszeretetüknek.

Prátser Krisztián

-hirdetés- -hirdetés-