Míg a mosonszentjánosi központi felsőben a vidám ballagásról szól az utolsó tanítási nap, addig a péteri tanulókat a Klafszky-nap hozza lázba – idén június 15-re esett a rendezvény.

 

Hagyományos és újszerű is volt egyben az idei Klafszky-nap, mely többéves múltra tekint vissza Mosonszentpéteren. A nyolcadikos lányok a korábban népszerű iskolai Ki-mit-tud-ot hirdették meg, ám vállalkozó kedvű, szereplési vágytól fűtött gyereksereget nem fogadhatott az aula.

Annál zsúfoltabb volt az iskolaudvar. Reggel nyolctól az alsósok sportvetélkedője zajlott itt, a hangfalakból dübörgő ritmusos gyermekslágerekkel. Polreisz Ferencné Kati néni gondoskodott róla, hogy az általa szervezett sorversenyeken mindenki elfáradjon – akár a részvétel, akár a szurkolás közben.

Eközben a nyolcadikosok termében az idei tanév legjobb pókerjátékosai gyűltek össze – szám szerint kilencen – az első szuperdöntőre. Ide azok kvalifikálták magukat, akik a szeptember óta rendezett rendszeres versenyek bármelyikén az első három helyen végeztek. A taktikus, kiélezett végjáték már-már heroikussá váló küzdelem után végül Dezamits Roland 6. osztályos tanuló győzelmét hozta, második lett Bölcskei Ádám (5.o.), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Kelemen Márk(6.o.) állhatott fel.

Délelőtt tíz óra után a felsős fiúk vették birtokukba az iskolai sportpályát. Három jánosi osztály csapata is érkezett, hogy összemérje erejét a péteriekkel. A hazaiak, meglepetésre a 6 A és a 6 B csapatát is legyőzték, hasonlóképp alulmaradtak a jánosi 5 B-sek is. Igaz, hogy a jánosi tanulók közül többen járnak futball-edzésekre, de úgy tűnik, nagy előny, hogy a klafszkysok minden szünetben és az utolsó órák után is focizhatnak saját iskolájuk udvarán. A nagy csatákban győzedelmeskedő péteri hatodikosok végül elfáradtak és alulmaradtak az ötödikesekkel szemben. A hetedik-nyolcadikasok házi döntőjében a ballagók 1-0-ra győztek. Így a Klafszky kupa az 5-6-as korcsoportban a péteri ötödiké, a két felsőbb osztálynál pedig a szintén klafszkys nyolcadik osztályé lett.

Az esetleges visszavágásra és a kupák elhódítására egy évet kell várni, remélhetőleg nagyobb számú jánosi részvétellel.

Prátser Krisztián

-hirdetés- -hirdetés-