Újraéledt a várbalogi búcsú. Vasárnap rengeteg helyi és környékbeli látogatott el a főutcai vigasságra, ahol a vásári játékok mellett táncosok, gyermekprogramok és főzőverseny is várta a vendégeket. De még a régi bezárt iskola is kinyitott egy kis nosztalgiázásra. Az évek óta halódó rendezvényt helyi civilek élesztették újjá, hogy ezzel is felpezsdítsék a közéletet.

 

Vasárnap délután még a Várbalog felé vezető út is megtelt kerékpárosokkal, ebből is látszott, hogy sikerült felkelteni a jánossomorjai lakosok érdeklődését is. A falú főutcáján pedig igazi forgatag fogadta a vendégeket és a helyieket. Körhinta, dodzsem, céllövölde idézte fel a régi búcsúk hangulatát, de új ötletek is várták a látogatókat. A kicsiket arcfestés is hívogatta, de kincset is kereshettek. A pár éve bezárt iskola udvarán térképek alapján találhattak meg eldugott tárgyakat, amiket aztán édességre váltottak a standokon.

Rövid szünetre nyitva

De nem csak kisgyerekekkel telt meg újra az iskolaudvara. Régi tanárok várták egy kis múltidézésre az egykori diákokat a tablók előtt. Nem is hiába, hiszen rengetegen megfordultak a ma már némán, porosan álló, egykor zajos termekben. Délelőtt öt csapat indult a pörköltfőző versenyen, aki pedig lemaradt a jó falatokról, lángossal pótolhatta. De felléptek a jánossomorjai Cintia Wellness Club táncosai, Léber Lászlótáncpedagógus pedig táncházat tartott a kisebbeknek és nagyobbaknak. Az este jó hangulatát pedig két bál is szavatolta.

A búcsút a hamarosan ide költöző Gábor Anita szervezte, aki ide valósi párja miatt kedvelte meg az alig négyszáz lelkes falut. Látta, hogy nincs közösségi élet, és úgy érezte, fel kell rázni az embereket. A búcsúval kezdeni kézenfekvőnek ígérkezett, hiszen korábban nagyszabású, két napig zenével, tánccal kísért mulatságok fogadták az itt lakókat, de az elmúlt években már a vásári mulatság megszűnése fenyegetett. -„ A szervezés során negatív és pozitív élmények is fogadtak, de a falubeliek és a környékről is nagyon sokan mellém álltak. Pénzt nem tudtunk a rendezvényre elkülöníteni, de sok ember önzetlen segítségével mégis nagyon jól sikerült. Remélem, akik nem voltak hívei ennek az újításnak, azokat is sikerült most meggyőznünk arról, hogy mindennek helye van itt. Talán ezzel a civil élet más területein is megnyílhat az út, hiszen sok minden elkelne ide.”

A szervező szerint a munkalehetőségek hiánya és a mindentől távoli élet miatt sokan elköltöznek a településről. Akik viszont szeretik a falusi csendet, azoknak vonzó Várbalog. Gábor Anita reméli, az ilyesmivel is sikerült még vonzóbbá tenni.

Kincskeresők

Várbalog felrázásának a hagyományápolás valóban hasznos eszköze lehet. Az egyik legeredetibb és legéletrevalóbb ötlet a sikeres kincskeresés volt. Ráadásul egy kis humorral ezt is lehetne helyi hagyományhoz kötni. Pár méterre a nemrég elhíresült templomtól, ahol nemrég még a rendőrök kerestek és találtak is jól elrejtett kincseket. Jövőre a gyerekek kereshetnének például tojásokat.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-