Már idejében körbejárták a kritikus utcákat önkéntes tűzoltóink a vasárnapi viharban, így korán be tudtak avatkozni a megtelő árkoknál. Az elmúlt évek legcsapadékosabb két napját vészelte át az ország, amit térségünkben viharos szél kísért.

 

Hosszabb áramkimaradásokkal, letörő ágakkal és megtelő árkokkal vonult át Jánossomorján a térségünkben és országosan is nagy károkat okozó ítéletidő. A vihar nálunk több helyen fákat döntött meg, ágakat szaggatott le. Több májusfa is veszélyesen meghajolt, a főtéren álló, városi májusfát például a szélviharban kellett megerősítenie a fát állító néptánc csoportnak. Ám a kritikusabb helyzetben lévőket később ellenőrizték az önkéntes tűzoltók, akik a vihar estéjén már járőröztek a városban, figyelve a kialakuló veszélyhelyzeteket. Ezért már idejében megkezdhették a csapadék elleni védekezést a város jellemzően kritikus helyein, ahol ismét felgyülemlett a víz. Az Erdősor és a Lajos utca kereszteződésén akadt legtöbb dolga a két kocsival kivonuló tűzoltóknak. Itt az árkokból több mint egy órán át szivattyúzták a vizet az alacsonyabb területekre. De akadt dolguk a Tó utcában és a Liszt Ferenc utcában is, ahol garázs- és kapubejárókat veszélyeztetett a víz.

Reggeltől újra

Hétfőn sem maradtak munka nélkül tűzoltóink, hiszen az éjjeli vihar több háznál is fákat csavart meg, döntött a földre. A Szent István utcán például melléképületre dőlt egy 25 éves szilvafa, majd ugyanitt egy barackfa omlott a villanyvezetékre. Szerencsére személyi sérülés itt sem történt, a tűzoltók rövidesen megszüntették a veszélyes helyzetet. A mosonmagyaróvári tűzoltóknak, úgy tudjuk, nem kellett Jánossomorjára vonulniuk a két napban.

Mint az Kránitz József tűzoltóparancsnok elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ítéletidő esetén körbejárnak a településen, figyelve a rendszeresen kritikussá váló helyeket. Most azért nem történt komolyabb baj, mert időben beavatkoztak. Hozzátette, hamarosan szeretnének egy újabb, modern szivattyút vásárolni, mert a jelenlegi két gép már 25 és 45 éves, és már bizonytalan. Ugyanakkor minden alkalommal előfordul, hogy több helyre kell egyszerre kivonulniuk. Így két használatban lévő és egy tartalék szivattyú az elmúlt évek egyre szélsőségesebb viharai miatt mindenképpen szükségessé vált. A megcélzott típus közel kétmillió forintba kerül, amit önkormányzati segítséggel és önrészből szeretnének hamarosan megvásárolni önkéntes tűzoltóink.

HT

-hirdetés- -hirdetés-