Egy új kerékpárt adott át a Theatrum ad Flexum színtársulat a Jánossomorjai lakásotthon gyerekeinek. Az otthon számára hasznos ajándékot a nemrég nálunk előadott 80 vödör levegő című tragikomédia bevételéből vásárolták a helyi előadás szervezői.

 

Kerékpárral érkeztek a darab főszereplői Zemlenszky Rujder Éva és Komka Tamás a Liget utcai lakásotthonba hétfőn. Az örömmel fogadott ajándék átadása után megismerkedtek a lakókkal és körül is néztek az otthonban.  A kerékpár nagy segítség a 2005-ben létrejött jánossomorjai lakásotthonnak, hiszen az nincs minden gyereknek, így nem tudnak például kisebb közös kirándulásokat tenni. A lakásotthon állami támogatása az alapellátásra, az élelmezésre, ruházkodásra és az iskolai eszközök megvásárlására elegendőek, így ennél többre csak a támogatók segítségéből telik az intézménynek.

Domán Beáta a lakásotthon vezetője elmondta, a többi lakásotthonhoz képest nagyon jó helyzetben vannak, sok segítséget kapnak ugyanis a lakóktól. –„Most ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármiben is ránk gondolt, mert mindez nekünk nagyon nagy segítséget jelent. ” Ezért bármilyen felajánlást szívesen fogad a jelenleg 12 kisgyereknek otthont adó intézmény. Az átadón Nikházi Márk az első osztályban játszó helyi labdarúgó egy futball-labdát adott a játékos kedvű lakóknak. Az előadás jánossomorjai bemutatóját ugyanis édesapja, a helyi Boloct Színtársulat vezetője, Nikházi Árpád szervezte. Azért, hogy ne maradjon egész estés darab nélkül a helyi színházkedvelő közönség. – „Úgy gondoltam, hogy nem egy táncos vígjátékot hoznánk ide, amit Jánossomorján a Boloct Színtársulat is most netalán előad majd, hanem egy teljesen más beállítottságú darabot mutatnánk be itt.” A mostanában inkább ünnepségen szereplő helyi csoport megújulóban van, ősszel készül hosszabb darabra.

80 vödör levegő

A darab egy a rémhírek, háborús félelmek miatt bunkerbe elbújó, vidéki házaspár tragikomikus életét mutatja be. Lezsák Sándor egy éjszaka alatt megírt darabja a 80-as évek végén született, amikor még leginkább az atomháborútól kellett félnie az embereknek.

A mondanivalót azonban aktualizálta a társulat, így az megérinti a világháború szörnyűségeit megért időseket és a mai médiafogyasztó fiatalokat is. A napjaink médiájából áradó szörnyűségek mind megjelennek a darabban. Terrortámadások, földrengések, nyersanyaghiány, a gazdasági válság ellen, de főképp a sugallt rémhírek, összeesküvés-elméletek jóslatai ellen védekeznek a szereplők. A kétszereplős darabban kiváló alakítást láthattunk, árnyalt, a drámai és komikus jelenetek, mondatok közötti finom átlépésekkel. A darab végén a két szereplő saját bunkerük csapdájába esik. A híreket harsogó rádió háttérzajára O.Cser Zita tánca zárta a darabot.

Kurucz Róbert rendező elmondta: -„ Ezt a darabot egy évvel ezelőtt kezdtük el színpadra állítani. Tavaly májusban mutattuk be Mosonmagyaróváron, de azóta is folyamatosan rakódnak rá események a közelmúlt történelméből, közéletéből.” A darab azt a kérdést vitatja, szembe kell-e néznünk e rettegésekkel, vagy hagynunk kell magunkat kiszolgáltatni a rémhíreknek.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-