Közel 36 hektáron permeteztetett repcét egy gazda hazánkban nem engedélyeztetett, virágzás idején amúgy sem használható szerrel Jánossomorja határaiban két helyen, a hét elején. Ez az érintett terület közelében tömeges méhpusztulást okozott. A növényvédelmi hatóság eljárást indított az ügyben, és súlyos pénzbüntetést helyezett kilátásba.

 

A kaptárak előtt marokszám heverő elpusztult méhek jelzik a mérgezés bizonyítékát egy Madárerdő közelében fekvő méhészetben. De még napokkal a permetezés után is talált haldokló mézgyűjtőket a méhész – mondta el az esetről Lang Ernő, méhegészségügyi ellenőr. Bár a tiltott permetezés napokkal ezelőtt történt, még mindig pusztulnak a rovarok. A kaptároktól pár méterre álló repcetáblát permeteztette le egy osztrák gazda, egy arra képesítetlen magyar munkással.

36 hektárra

Az épp kiérkező méhész leállította a repcefénybogár ellen vegyszerező traktor, számon kérve rajta, hogy milyen szerrel dolgozik, és miért nem jelezte azt előre. Miuátn meggyőződött róla, hogy ismeretlen, nem magyarországról származó vegyszert használtak, a méhész megkérte a dolgozót, ne folytassa a munkát, amíg meg nem vizsgálják az anyagot. A vegyszerező ezután egy várbalogi táblára ment, majd, mint utóbb kiderült, este ide is visszatért még. Összesen több mint 36 hektárt sikerült így lepermeteznie. Kiderült, ezt a hazánkban nem is forgalmazott, Ausztriában vásárolt növényvédő szert használták, egy bizonyos Zelig 480EC-t.

Hatósági szigor

A másnap kiérkező hatósági állatorvos pár perc alatt egy zacskónyi elhullott méhet gyűjtött össze a kasoknál, amit a budapesti toxikológiai intézetbe küldtek vizsgálatra. Pénteken pedig a megyei növényvédelmi hatóság a helyszíni vizsgálaton megállapította, a szer hatóanyaga nyolc napig tartó mérgezést okozhat. Ráadásul tilos virágzó kultúrát permetezni vele még abban az országban is, ahol engedélyezett. Emberre, növényekre, a vadvilágra nem veszélyes, de minden rovarra, így a méhekre is kifejezetten. Külföldről nem hozható be növényvédő szer, engedély nélküli anyag használata pedig tilos. Ráadásul méhkímélő szerrel és módszerrel is helyettesíthette volna az anyagot a gazda.

Könnyen elkerülhető

Lang Ernő, jánossomorjai méhegészségügyi ellenőr elmondta: -„Elsősorban méhkímélő szerekkel kellene vegyszerezni, és a gyakorlat szerint be kellene jelenteni a vegyszerezéseket – itt ez sem történt meg. A problémák ugyanis megelőzhetők, be lehet például zárni a méheket, és ha olyan szert használnak, ami pár óra alatt elbomlik, akkor utána semmi gond nincs már a méhekkel.”

A permetező azt mondja, nem tudta mit tesz, a hatóság szerint azonban csak hozzáértő ember vegyszerezhet. Az eseten még csavar egyet, hogy nem az osztrák gazda helyi magyar alkalmazottja végezte a munkát, hanem annak egy barátja, aki nem állt alkalmazásban a cégnél és nem is rendelkezett megfelelő szakképesítéssel.

Várakozó állásban

A kár még felbecsülhetetlen. A méhek öt kilométeres körben gyűjtenek mézet, így sok más kas is áldozatul eshetett. A távolabbra repülők még út közben elpusztultak, a közelben élők azonban bevitték a mérget a kasba, így a méhcsaládok és a méz is veszélybe került. Itt akár több millió forintos kár is keletkezhet.

A cég komoly bírságra számíthat, a méhész polgári peres eljárást indíthat. A növényvédelmi főfelügyelőség pedig fokozottabb ellenőrzéseket ígért a környéken végzett permetezéseknél.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-