Negyven iskolás gyerek nevezett idén a költészetnapi versíró pályázatra, összesen 96 verssel. Tavaly óta ünnepli Jánossomorja ezzel a tehetségkutató versennyel április 11-ét, a magyar költészet napját. A nyertes művek a szombati ünnepségen mutatkoztak be.

 

Az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát a költészet-napi ünnepségen, a városi könyvtárban. A csütörtöki óvodai versmondó délutánon kiválasztott három nagycsoportos, Neuberger JázminSimon Barnabás és Tóth Evelin gyerekversekkel szerzett néhány vidám percet a közönségnek, Wittmann Elekné és Katona Andrea József Attila és Radnóti Miklós költeményeit szavalták. Karácsony Géza, Jánossomorja Kultúrájáért Díjas, nyugdíjas művelődésiház-igazgató köszöntőjében József Attila és Nagy László sorait idézte, felhívva a figyelmet a költészet jelentőségére.

A Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár versíró pályázatára idén több mint háromszor annyian jelentkeztek, mint tavaly. (Tavaly 18 gyerek húsz verssel nevezett.) A műveket nyolctagú zsűri értékelte. A tíz jutalmazott alkotás el is hangzott a szombati ünnepségen.

A díjazottak

10-12 évesek:
1. díj: Kovács Tamara
2. díj: Tóth Réka
3. díj: Rubin György
Különdíj: Giczi Martina, Nagy Zoltán

13-14 évesek:
1. díj: Németh Zsófia
2. díj: Hardi Rebeka
3. díj: Márkus Nikolett
Különdíj: Németh Dóra, Németh Réka

A gyerekek költeményei témáikban nagyon változatos képet mutatnak: van, aki a gyermekszületéssel kapcsolatos érzéseit szedte versbe, van, aki a kutyájáról írt, és amin a zsűri is meglepődött, sok szerelmi témájú vers is érkezett, sőt olykor szerelmi csalódásokat is rímekbe öntöttek az iskolások.

A pályázatot tavaly írták ki először azzal a céllal, hogy biztassák vele a gyerekeket, felfedezzék a tehetségeket, és önkifejezési lehetőséget adjanak nekik – mondta el a JTV-nek Lőrinczné Karácsony Hajnal szervező -, hiszen van, aki a például a zenében fejezi ki magát, és van, aki a versírásban tudja. Nem feltétlenül a kitűnő tanulók értek itt el eredményeket, vannak, akikről nem is gondolnák a tanáraik, hogy tehetségesek, és éppen ebben tűnnek ki. Az azonban jellemző, hogy a díjazottak sokat olvasnak – tudtuk meg a szervezőtől.

A szombati ünnepséget József Attila Rejtelem című versének megzenésített változata zárta, Körmendi Hajnalka előadásában.

A költészet napját 1964 óta ünneplik Magyarországon április 11-én, József Attila születésnapján, Jánossomorján tavaly rendeztek először városi ünnepséget és versíró pályázatot ebből az alkalomból.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-