Nagy lelkesedéssel bizonyították be a nagycsoportos óvodások és a szülők, hogy a vers nem ment ki a divatból. Költészet napja alkalmából rendezett szavaló délutánt az Aranykapu Óvoda, ahol a 67 nagycsoportosból több mint negyvenen álltak a közönség elé.

 

Tömött termek és folyosók. Izguló ovisokkal és talán még jobban izguló szülőkkel teltek meg a központi óvoda folyosói és termei csütörtökön délután. A három településrész és Várbalog nagycsoportosai állhattak a közönség elé a magyar irodalom régi és új, szebbnél szebb gyerekverseivel. A sok jelentkező miatt három teremben zajlottak a megmérettetések, óvónőkből és szülőkből álló zsűrik előtt. A versválasztásra sem volt panasz: rövid és hosszabb, vidám és szomorú művek egyaránt elhangoztak, de persze akadt, aki azért szomorodott el, mert kedvenc költeményét már elmondták előtte.

Az Aranykapu Óvoda két éve már rendezett költészet napi versmondó délutánt. Most, hogy fokozzák az érdeklődést, az iskolába készülő nagycsoportosokat és persze szüleiket is buzdították a részvételre.

A szavalókat nem mérték egymáshoz, az számított, hogy eljöjjenek és kiálljanak a megtanult sorokkal – mondta el Schwartzné Varga Mónika intézményvezető. – „A mai életben nagyon fontos a kiállás, már ilyen fiatalon is. Lényeges, hogy meg tudjon szólalni a gyermek, legyen az vers, vagy bármilyen beszéd. Természetesen nagyon örülünk neki, ha ezt szépen és magyarul teszi, de ma is akadt olyan kisgyerek, aki beszédhibája ellenére állt ki bátran a közönség elé, és ez nagyon nagy dolog.”

A rendezvény a városi költészet napi ünnepséghez is kapcsolódik. Három ügyes csemete a szombat esti műsorban is leszavalhatja a megtanult költeményét. Ez pedig, tette hozzá az óvónő, nagy elismerés a picik számára.

A magyar költészet napját április 11-én József Attila születésnapján tartjuk.

HT

-hirdetés- -hirdetés-