Eljött a húsvét, a kereszténység legfontosabb ünnepe. A Biblia szerint Jézus keresztre feszítése után a harmadik napon feltámadt. Az Ő szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. De a tavaszt is ekkor köszöntjük. Az óvodákban már egy hete erre készültek a gyerekek.

 

Az óvodákban még játékos formában, de már egy hete készülnek a gyerekek és az óvó nénik erre az ünnepre. Megérkezett a nyuszi is, Műsorokkal sok- sok vidámsággal ünnepelték a húsvétot a jánossomorjai ovisok péntek délelőtt. A négylábú ajándékot is hozott, amit húsvéti énekekkel és versekkel köszöntek meg a központi óvoda gyerekei. A nagyobbak már a locsolókat várják, akik verseket tanultak és cserébe piros tojást kérnek.
Szentpéteren az ajándékok mellett az óvó nénik egy „fájós fogú nyúl” meséjét játszották el, a gyerekek pedig a locsolkodás szokását elevenítették fel játékos formában. Három kislány várta a fiúkat szépen felöltözve, énekeltek nekik, a fiúk verset mondtak, majd vödörből locsolták meg őket.

Húsvét Jézus feltámadásának ünnepe.A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Az Ő szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. Az idei Nagyszombaton Mosonszentpéteren ünnepelték ezt a hívek. A vigília víz- és tűzszenteléssel és a húsvéti gyertya megáldásával kezdődött. A csütörtök este óta hallgató harang és az orgona ismét megszólalt. A szentmise végén körmenetben vitték a világosságot és az örömhírt Jézus feltámadásáról.

Bár sokan részt vettek a szertartáson, régebben nagyobb hangsúlyt fektettek az emberek az ünnep vallási oldalára, mint ma. Czank Vilmos címzetes kanonok plébános elmondta:- „Ma már nem program az, hogy leüljenek a családdal, nem program az, hogy a gyerekeiknek elmondják, hogy az Úr Jézus, aki emberként született és emberként vállalta a kereszthalált, mi mindent megtett azért, hogy nekünk jobb legyen. A ma embere nem ér rá már figyelni arra sem, hogy más hogy tud ünnepelni, miért tud megállni, miért tud fohászkodni, miért tud imádkozni miért tud egy kicsit örülni, akár Nagypénteken is de Húsvét Vasárnap mindenképpen.”

Mégis sokan kísérték végig Nagypénteken a várhatóan áprilisra már teljesen kész Liget utcai kápolnánál tartott szabadtéri keresztúti ájtatosságot is, ahol Jézus kereszthalálát ünnepelték. Nagypéntek estéjén kereszthódolaton vehettek rész a hívek. Nagycsütörtökön, az Oltári Szentség alapításának ünnepén, a somorjai templomban tartottak misét.

Horváth Lívia

-hirdetés- -hirdetés-