Lila Szalag Díjat kapott a Jánossomorja Televízió. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium évente ezzel az elismeréssel tünteti ki azokat a hazai médiumokat, amelyek sokat tettek a családon belüli erőszak ellen.

A díjat Dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter adta át kedden délelőtt a Művészetek Palotájában. A lila szalag a családon belül erőszak elleni küzdelem nemzetközi szimbóluma. A minisztérium a három éve alapított kitüntetéssel azokat a sajtóorgánumokat szeretné elismerni, amelyek munkájukkal előremozdították e küzdelem ügyét, rávilágítottak az erőszakra és a közvélemény formálásával megpróbáltak tenni is ellene.

A minisztérium három kategóriában: nyomtatott vagy elektronikus írott sajtótermék; televízió és rádió illetve civil média kategóriában osztott díjat. A pályázaton alapuló versenyt e kategóriákban a Blikk Nők magazin, a Jánossomorja Televízió, és az Index hírportál újságírója, Munk Veronika nyerte.

Slavei Tamás iparművész tervezte díj mellé pénzjutalom is jár, amit Televíziónk a mosonmagyaróvári Lehetőség Családoknak Alapítvány képviselte jótékony célokra ajánlott fel – az ő segítségükkel készült alkotást ismerte el a minisztérium.

Árnyékban

Televíziónk Árnyékban című dokumentum-filmjével érdemelte ki az országos elismerést. A beszélgetésből egy olyan asszonyt ismerhetünk meg, akit férje többször, súlyosan bántalmazott, volt, hogy szerszámokkal is, sőt a pajtájukban fel is akasztotta. A hölgy hosszú tűrés és vívódás után menekült el otthonról. Szintén veszélyben forgó két gyerekét is csak hosszadalmas úton vehette magához. A Kelet-Magyarországon élő hölgy az állami kríziskezelő rendszer segítségével, a férj elől menekülve jött Mosonmagyaróvárra. Itt a Családok Átmeneti Otthonába került, melyet a Lehetőség Családoknak 2005 alapítvány működtet, mára pedig családjával albérletben, nyugalomban él. A nők elleni erőszakos esetek alig nyolc-tíz százaléka ér véget ilyen jól.

Televíziónk e filmmel az egyén sorsán át mindazoknak a sorsára is szerette volna felhívni a figyelmet, akik családjukon belül válnak áldozataivá erőszaknak, kizsákmányolásnak, uralomnak. A családon belüli erőszak 500 ezer nőt és ennél valamivel kevesebb férfit érint. Magyarországon hetente hal meg egy nő, havonta egy gyerek ilyen bántalmazások során.

Az ilyen esetek legtöbbször csak akkor derülnek ki, amikor már tragédiába torkollanak. Árnyékban vannak, pedig akár közvetlen közelünkben is történhetnek. Nem vesszük észre, vagy nem akarjuk észrevenni őket – erről is beszél a Hauptmann Tamás és Winkler András készítette portré. Ugyanakkor azt is bemutatja, hogy segítséggel és akarattal van kiút az embertelen helyzetből. Az alkotás minimálisra szorítja a képi hatásokat, teret engedve a súlyos mondatoknak, a történetnek.

A Jánossomorja Televízió a mosonmagyaróvári Lehetőség Családoknak Alapítvány együttműködésében készítette el a filmet 2010 februárjában. Kopf Katalin vezetőasszonynak, Zalánné Giczi Ernának és az intézmény többi munkatársának ezúton is köszönjük a pótolhatatlan segítséget!

A filmet hamarosan láthatják a JTV műsorán.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-