Már biztos: hat jelöltre szavazhatunk körzetünkben a közelgő országgyűlési választások első fordulóján. A város a korábbiaknál csendesebb kampányidőszakot él, a legtöbben már tudják, hogy a jelöltek közül kire voksolnak majd április 11-én.

Minden sarkon állnak már. Van leragasztott, átragasztott, de akad, ahol megférnek egymás mellett. A politikai plakátokkal már lépten-nyomon találkozhatunk. A csornai ötös számú választókörzetben hatan gyűjtötték össze az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt a március 19-i határidőre. Balogh Csaba az MSZP, Gyopáros Alpár a FIDESZ-KDNP, Molnár Tivadar a MIÉP, Szabó Tamás az MDF, Takács Krisztián a Jobbik, Véber József pedig a Civil Mozgalom jelöltjeként. Persze nem mindegyiket láthatjuk a póznákon Jánossomorján, sőt, eddig politikai rendezvény is kevés volt a kampány alatt. Több helyi úgy érzi, országosan is csendesebb kampányt élünk, kevesebb a reklám, a plakát. A rivalizálás inkább a nyilatkozatokban él.

A leendő szavazókörökhöz legközelebbi póznák is foglaltak már, pedig a legtöbben nem az urnához menet döntenek arról, kire szavaznak. Így várja Jánossomorja az április 11-i első, és talán az április 25-i, második fordulót. A Helyi Választási Irodától megtudtuk, Jánossomorján akkor minden a korábbi választások szerint zajlik majd, a már megszokott hét szavazókörben. Annyi már biztos, külképviseleten egy helyi választó sem kért szavazási lehetőséget az április 19- határidő lejártáig.

A választásokon 386 képviselői mandátumról döntünk Magyarországon. Ebből 176 hely sorsa az egyéni választókerületekben dől el. A 19 megyében és a fővárosban a pártok által állított listák indulnak a választáson. A területi listákon 152 mandátum szerezhető meg. A fennmaradó 58 mandátum elosztására az országos kompenzációs listák, vagyis a töredékszavazatok alapján között kerül sor.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-