Ötven fát ültettek el és közel ugyanennyi zsák szemetet szedtek össze szombat délelőtt a környezetükért tenni akaró jánossomorjaiak. A tavalyinál többen, húszan indultak neki a szemétgyűjtő túrának, amihez a Társaskör faültetési akciója is csatlakozott.

A negyedik alkalommal megrendezett szemétgyűjtésen négy szervezet, a Jánossomorjai Társaskör Egyesület, az Ifjúsági Klub, a Jobbik és más önkéntesek vettek részt. A reggeli megbeszélés után négy területen szedték össze a szétszórt lomokat. A Lókert környéke mellett az ASDAG út és az anduai út menti árkokat tisztították meg.

Idén közel 50 zsáknyi szemét háboríthatta fel az önkénteseket a délelőtt végére.
A szemét között változatos dolgokat találtak, mint például bőrtáskákat, tornacipőt, de még egy monitort is begyűjtöttek.
Bár többen voltak, mint tavaly, még mindig kevesen ahhoz, hogy minden kritikus területet körbejárjanak, mint például a 86-os út vagy a szemétlerakó környékét. A szervező szerint viszont ez is elegendő az eredményhez.

Balsay Sándor a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondta -„Az előző évek munkája már  meglátszik egyre távolabb viszik a szemetet, sajnos még mindig viszik, de már a település közvetlen közelében nincsenek ronda helyek. Mindig van valami elejtett sörös doboz vagy valamilyen szél által elfújt nejlon, ezeket kell most összeszedegetni, Sajnos vannak olyan helyek, ahová tudatosan viszik ki az emberek zsákokban és ellenük nem nagyon tudunk fellépni.”

A szemétszedőket a faültetők követték az andaui út mellett. Az 50 fából álló kőrisfasort lakossági ötlet alapján telepítette a Társaskör az Ifjúsági klub segítségével. Azzal a reménnyel, hogy ezek tartósabbak lesznek, mint az út javításakor ültetett fák, amik már azóta elszáradtak.

Horváth Lívia

-hirdetés- -hirdetés-