Megoldják a szentpéteri buszmegálló megközelíthetőségének, pontosabban meg nem közelíthetőségének ügyét. Új területen épít járdát az önkormányzat, hogy megóvja a kamionok veszélyeitől az utazókat. Ezzel együtt mindkét igazán veszélyes főúti szakaszon mérséklődhet a fenyegetés ebben az évben.

Érdemben hozzányúl a szentpéteri, Bajcsy-Zsilinszky utcai buszmegálló áldatlan állapotához az önkormányzat: egy új járda építésével biztonságosan megközelíthetővé teszi a forgalmas buszöblöt – erről szerdai ülésén döntött a képviselőtestület.

A szentpéteriek számára évtizedek óta megoldatlan problémára az egyik ott lakó, Hauptmann Tamás hívta fel kérelemben a testület figyelmét, és javasolt megoldást. Ezt a testület egyhangúlag el is fogadta, és már előrehaladott lépéseket is tett az érdekében.

Jégeső a kamiondűlőn

A javaslat szerint az ott álló gumijavító műhely épülete mögötti, közel öt méteres sávot megvásárolva, azon egy kivilágított járdát létrehozva elérhető lenne, hogy az utasok biztonságosan és kényelmesen jussanak el a buszmegállóhoz a benzinkút mögötti járdáról. Jelenleg ugyanis az útkanyarulat mellett kell elvergődnie az utasoknak, egyik oldalról a kidőlő kerítés, másik oldalról a sarat, vizet, és ilyenkor télen akár téglányi jégdarabokat is a járdára szóró kamionok mellett. Ráadásul már több eset fordult elő, amikor a túl gyorsan hajtó teherautók valamelyike a járdán át a kerítésre dőlt. A beadvány a jelenlegi megoldás életveszélyességére is rámutatott. Ráadásul ez a járdaszakasz nem áll összeköttetésben gyalogúttal, így még ide is csak pocsolyákon, sáron át juthat a gyalogos.

Kicsi áteresztő képesség

Bár a benzinkút mellett álló műhely nyitva tartási idejében átjárást biztosított az utasoknak, hétvégente és munkaidőn kívül bezárja kapuit. Ugyanakkor naponta több száz ember száll fel itt a buszokra, akár hajnalban vagy éjszaka is, köztük gyári dolgozók, ingázó diákok.

Baráti fogadtatás

A testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta. Nemes Csaba hozzátette, hogy ha a lakók életéről van szó, nem lehet mérlegelni a kiadás költségeit. Szerencsére erre nem is volt szükség, hiszen a műhely tulajdonosa, pártolva az elképzelést, barátságos áron kínálta a területet a városnak. Így remélhetőleg hamarosan megindulhatnak a nagyjából 30 méteres járda elkészítésének munkálatai, amik az előzetes kalkulációk szerint 8-900 ezer forintra rúgnak majd – hangsúlyozta Dr. Kurunczi Károly polgármester.

Enyhülő veszélyek

Balsay Sándor, a településfejlesztési bizottság elnöke elmondta, bár a 86-os főúton még eztán sem visz majd át gyalogátkelő a közelben, de ezzel a megoldással remélhetőleg elejét vehetjük annak is, hogy ma sokan közvetlenül a beláthatatlan kanyarban keltek át az úttesten.

A 86-os főút e szakasza ugyanis az egyik legéletveszélyesebb belterületi része a forgalmas tranzit útvonalnak. A másik kritikus pont az iskola és óvóda előtti gyalogátkelő. Itt rendszeresen rendőrök, polgárőrök, és néha az iskola nagyobb diákjai segítik a tanulók átkelését. A hamarosan kezdődő felújítással a tervek szerint egy, a város által finanszírozott jelzőlámpa is szolgálatba áll majd itt.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-