Belvízveszélyre hívták fel a figyelmet a héten a hatóságok környékünkön. A hirtelen elkezdődött olvadás és a hétvégére várt esők miatt feltelhetnek az árkok, megjelenhet a víz az alacsonyabb pincékben. A település és az önkéntes tűzoltóság felkészülten várja az olvadást.

Nem csak a nyíló hóvirágok jelzik a tavaszt, a hóolvadással, esővel és a belvízzel is meg kell küzdenünk. Városunknak évről évre számolnia kell ezzel a problémával. Az alacsonyabb fekvésű utcákban, mint amilyen a Tó, a Béke illetve a Lajos utca környéke, rendszeresen megtelnek az árkok és a pincék vízzel.

E héten is veszélyre hívta fel a figyelmet térségünkben a meteorológia: a megkezdődött gyors olvadással együtt esőket is jósolt – ezt pedig a már a vízzel feltelt talaj nem tudná elnyelni. Az Észak-Dunántúli Vízügy Igazgatóság hétvégére enyhülni látta a veszélyt, lassult az olvadás és a csapadék is kevesebb hullott a vártnál. A lakosságot viszont továbbra is kérték a felkészülésre.

A hó is akadály

Janák Emil, az Észak-Dunántúli Vízügy Igazgatóság igazgatója elmondta: – „Nagyon sokan havazáskor a havat ellapátolják a házuk elől bele az árkokba, és ilyenkor, olvadáskor elfelejtik kiszedni, ami, ott lassabban olvadva, gondokat okozhat. A hó eltakarításával, az árkok szabaddá tételével is megelőzhetjük a belvízi károkat.”

Városunkban a kritikus helyeken az önkormányzat gondoskodott az árkok tisztaságáról. Felkészültek az olvadásra és a nagy esőzésekre is. A falugazda szerint a város menti termőföldek is biztonságban vannak, egészen addig, amíg nem esik nagy mennyiségű eső.

Készenlétben a tűzoltók is

Az önkéntes tűzoltók felkészülten várják a belvíz miatt riasztásokat. Az eszközök és az autók állandóan indításkészek a szertárban, a tűzoltók pedig általában húsz perc alatt érkeznek a helyszínre. Az önkéntesek évente többször nyújtanak segítséget esővíz vagy belvíz okozta gondoknál. A helyi tűzoltóság jelenleg két kicsi, egy közepes és egy-egy autóba szerelt nagy szivattyúval rendelkezik. Köztük azonban akad harminc éves is, ezért az egyesület egy új szivattyúra is szeretne beruházni, ami közel három millió forint.

Horváth Lívia – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-