Átadták a munkaterületet, így hivatalosan is megkezdődhetnek a helyi vízbázis kiváltásának munkálatai. A beruházás során Újrónafőtől Jánossomorjáig, mintegy hét kilométeren építik majd ki a vezetékeket.

2001. óta, kilenc éve vár a helyi arzénnel és nitráttal veszélyeztetett ivóvízbázis-kiváltására Jánossomorja. Két sikertelen pályázat után márciusban végre elindulhatnak a munkálatok, mellyel a feketeerdei vízvagyonhoz csatlakozik majd a város. Mivel a beruházás lakott területen kívül zajlik, a lakosoknak semmilyen kellemetlenségre nem kell számítaniuk.

Zavartalanul

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: -“A beruházás nem érinti Jánossomorja belterületét, tehát nem lesznek kellemetlen dolgok, mint például útfelbontás, esetleges útlezárás, közlekedési gondok. Maga a beruházás külterületen, szántóterületen, illetve olyan területen történik, ami a polgárok napi életet nem befolyásolja. A városon belüli hálózathoz nem nyúlunk, a vízműtelepen történik bizonyos átalakítás, némi feljlesztés ami szintén nem  zavarja a lakosokat.” A polgármester hozzátette: minimális vízkorlátozásokra számítani lehet, erről azonban tájékoztatni fogják a lakosságot.

Kezdődik a munka

Hivatalosan csütrötökön indult meg a beruházás, amikor a projektmenedzsment vezetője átadta a munkaterületet. A földmunkákkal június végéig kell elkészülni, ezután három hónapos próbaüzem következik. Az idő szűkös, mivel a pályázat szerint a projektet november végéig le kell zárni. Ha minden a tervek szerint alakul, várhatóan ekkor már szennyezetlen ivóvizet fogyaszthatnak Jánossomorján, Várbalogon és Albertkázmérpusztán is. A polgármester bízik abban, hogy semmilyen változtatásra nem lesz szükség és minden a tervek szerint tud haladni, mivel nem kis procedúrát jelentene, ha bármilyen módosítást kellene tenni a pályázatban.

Költségek

A munkálatok összértéke 253 millió Ft, melyhez 222 milliót nyertünk, így önrészként 31 milliót kell az önkormányzatnak kifizetnie. Az EU által finanszírozott Környezet és Energia Operatív Program pályázatán elérhető 90%-os támogatottságból 88%-ot szerzett meg a város. Már 1999-ben végeztek egy átfogó vizsgálatot ivóvízbázisunkról, már akkor kiderült hogy vízkészletünk szennyezett. A város testülete 2001 óta próbál megoldást találni a problémára, ez azóta a harmadik, egyben az első sikeres pályázat.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-