Növendékkoncerttel zárta le félévét az Alapfokú Művészeti Iskola kedden. A jó bizonyítványokat és sikeres iskolai munkát hozó első félév után borúsabb második következhet. Az állami támogatás csökkenése miatt ugyanis 600 ezer forinttal kevesebből gazdálkodhat az intézmény.

17 hangszeres növedék fellépése tette ünnepélyessé a félévi bizonyítványosztást a művészeti iskolában. Mint az az igazgató, Dravetzky István elmondta: A félév sikeres volt, jó eredményeket szereztek az első félévben mindig szorgalmasabb diákok. Az iskola ide i egyik legnagyobb eredményének tartja az igazgató, hogy novemberben megrendezhették az első helyi, megyei szintű rézfúvós versenyt. Ebből a következő félévben is szeretne egyet az iskola.

Ebben a félévben több dák jár az intézménybe: A tavaly 62 fős létszám mára 78-ra nőtt. Ez főként a nagyon sikeres táncoktatásnak köszönhető, a képzésre idén már 25-en járnak a tavalyi 14-hez képest.

Az igazgató elmondta, az iskolai térítési díjak nem változtak ebben a félévben, de szeptembertől párszáz forintos emelést valószínűsít az intézmény. Jelenleg az alap tandíj évi 5000 forint körül van. A jövő évi tervekhez tartozik, hogy szeptembertől a klarinét, fuvola szaxofon tanszakot is szeretné beindítani az iskola.

A második félévben az állami normatíva csökkenése közel 200 ezer forintnyi hiányt jelent az iskolának, ráadásul az eddig meglévő, hangszervásárlásokat célzó pályázatot is megszüntették. Utóbbin rendszeresen nagyjából 400 ezer forinthoz jutott hozzá az iskola, melyből felújíthatták, fejleszthették a hangszerparkot. Tavasztól erre sem számíthat a művészeti iskola tavasszal. Igaz ugyan, hogy a pályázati összeget hangszerek helyett a hátrányos helyzetű tanuló oktatására fordítja az állam, ám ilyen igen kevés jár az intézménybe. A helyi művészeti iskola éves szinten nagyjából 15 millió forinttal gazdálkodik.

HT

-hirdetés- -hirdetés-