Rendőrnek adta ki magát egy férfi, úgy jutott be a Bercsényi utca egyik házába. A tulajdonos idős úrtól 2008-ban hasonló besurranással loptak el nagyobb összeget. Az álrendőr erről az ügyről érdeklődött, és hogy jelenleg mennyi készpénzt tart magánál a tulajdonos.

A Bercsényi utcában lakó egy idősebb úrhoz 2008-ban kéredzkedtek be ismeretlenek, és miközben egyikük elvonta a férfi figyelmét, társa a lakásból euróban és forintban együttesen több mint 600 ezer forintot lopott el. (Az akkori ügyről itt olvashat!)

E hét kedden egy férfi kopogtatott be ugyanebbe a lakásba, mondván, a soproni rendőrségtől érkezett, és kérdéseket tenne fel a tavalyelőtti üggyel kapcsolatban. Bár rendőrigazolványt nem, rendőrjelvényt mutatott, fekete bőrkabátot és kopott farmert viselt, így akár nyomozónak is vélhették volna a 180 centi körüli, fehér bőrű férfit. Az ügyről részleteket is tudott, például az ellopott pénzösszeggel, pénznemeivel is tisztában volt.

Gyanússá vált

Arról is faggatózott, jelenleg tart-e pénzt itthon a férfi és milyen pénznemeket. Az idős úrnak ekkor már gyanússá vált a viselkedés, így nem hagyta egyedül a vendéget. Távozáskor a háziúr rákérdezett, miért nem áll autó a ház előtt, mire azt a választ kapta, az autó, benne rendőr társával távolabb áll innen. A lakásból nem tűnt el semmi.

A soproni rendőrség jelezte, nem küldött ki kollégát az ügyben. A rendőrség ismeretlen elkövető után nyomoz a csalás miatt.

Segítő megkeresés

Az utóbbi években elszaporodó, hasonló esetek miatt felveszi a kapcsolatot a helyi, egyedül élő idősekkel a rendőrség és a polgárőrség. Egy országos akció keretében az elkövetkező hetekben keresik fel őket, hogy felhívják a figyelmet az esetleges veszélyforrásokra, a csalók, besurranók trükkjeire. Továbbá tájékoztatják őket arról, hogy kit és hogyan is kell hívni segítségül, ha bajt, vagy gyanús alakokat észlelnek. (Gyorshívó gombra teszik például a rendőrség telefonszámát.) E mellett a személyes kontaktus felvétele is nagyon fontos.

A rendőrség és polgárőrség ugyanakkor kéri azokat a helyi lakosokat, akiknek egyedül élő, idős hozzátartozója van, értesítse róla a rendőrséget, adja meg lakcímét, és jelezze neki, fel fogják keresni a rendőrök. Nem igazolvány nélküli, hamis jelvénnyel.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-