Hamarosan eggyel nő megyénk településeinek száma, ugyanis megvalósulni látszik Újudvar Mosonmagyaróvártól való elszakadási kezdeményezése. A helyiek úgy gondolják, nem kapnak elegendő figyelmet a várostól és a fejlesztések is folyamatosan elmaradnak, ezért önálló települést szeretnének létrehozni.

A településrész a várostól elkülönülten, három kilométerre fekszik, ezért az itt élők úgy érzik, kevésbé tudnak beleszólni az Újudvart érintő kérdésekbe és a szükséges fejlesztések sem jutnak el idáig. Már 2008-ban felmerült a különválás kérdése. Az elhatározást tettek követték: tavaly áprilisban a lakók népszavazáson döntöttek arról, hogy külön akarnak válni a várostól. Azonban ez csak a helyiek véleményét fejezte ki, mivel a végleges döntés a köztársasági elnök kezében volt, ő azonban decemberben jóváhagyta az újudvariak szándékát.

Mosonmagyaróvár sajnálja és értetlenül áll a példátlan kezdeményezés előtt. Dr. Nagy István, a város alpolgármestere szerint inkább az integrációt és az egyre nagyobb települések létrejöttét kellene támogatni. Úgy sokkal olcsóbban és kevesebb képviselővel megoldható a városok irányítása. Mosonmagyaróvár ezért nem érti a felsőbb vezetők logikáját, hiszen még jobban egységesülni kellene, mint szétválni.

Az alpolgármester hozzátette: minden segítséget megadnak majd Újudvarnak. Ő azonban úgy látja, hamarosan újra egy város lesz Mosonmagyaróvár és Újudvar. Szerinte, ha a két település szélső utcái még bővülnek, hamarosan természetileg fog összetartozni a két helység. Reméli, hogy akkor már egy fejlett Újudvart köszönthetnek a városrészek között.

A helyiek például nehezményezik az utcák rossz állapotát és azt, hogy nagyon sok pénz kerül az újudvari cégektől a város büdzséjébe, úgy vélik Mosonmagyaróvár nélkül is képesek lesznek fenn maradni. A lakók többsége úgy gondolja, most végre fejlődési lehetőség nyílt újudvar előtt. A vélemények azonban megoszlanak a helyiek között. Van, aki ellenzi a különválást, hiszen az rengeteg veszélyt is tartogat az új település számára. Egy másik lakó ezzel ellentétben nem gondolja jó döntésnek az elszakadást, rengeteg veszélyt lát benne.

A táblacsere után rengeteg feladat vár az új településre. Ahhoz hogy működőképes legyen, kötelesek gondoskodni az óvodai, általános iskolai oktatásról, nevelésről, egészségügyi ellátásról, valamint közutak, közvilágítás és köztemető fenntartásáról.

A névválasztás sem volt egyszerű, hiszen Újudvar nem maradhat, mert ilyen település már van az országban, Nagykanizsa mellett. A helyiek Mosonudvar és Mosonudvarhely közül választhattak, és az előbbi mellett tették le voksukat, és a Földrajzinév Bizottság is ezt javasolta.

Szerettük volna megkérdezni az elszakadás előkészítésére létrejött bizottságot, ők azonban a hivatalos iratok megérkezéséig nem akart nyilatkozni a témában.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-