Ezúttal is elutasították a kommunális adó emelését a szerdai képviselő-testületi ülésen, ahol a jövő évi költségvetésről is tárgyaltak a tagok. Az idei büdzsével kapcsolatban azonban megnyugodhattunk, az továbbra is biztos alapokon áll: A tervezettnél 27 millió forinttal több bevétel folyt be a városkasszába idén.

Dr. Kurunczi Károly polgármester távolléte miatt Gotsch János alpolgármester vezette le a helyi képviselő-testület november 25.-i ülését a polgármesteri hivatal tárgyalótermében. A kezdés előtt képviselőink elköszöntek a nyugdíjba vonuló Dr. Balázs Mihály bősárkányi és hanságligeti háziorvostól, megköszönve eddigi munkáját. Egyúttal üdvözölték utódját Dr. Pethő Andort.

Jövőre kevesebből

A testület már most tárgyalt a jövő évi költségvetési koncepcióról, vagyis a 2010-es büdzsé főbb irányvonalairól. Elhangzott: jövőre várhatóan a személyi jövedelemadó helyben maradó része 1 millió forinttal kevesebb lesz az ideinél. Az állami normatívák is összességében 10 százalékkal csökkennek majd, ez Jánossomorja esetében mintegy 30 millió forintot jelent.

Akár 5000 is lehetne

Ismét felvetődött a kommunális adó emelésének lehetősége. A jelenlegi, és több mint tíz éve állandó, évi 1500 forintos összeget Fazekas Imre képviselő akár 5000 forintra is emelte volna. Ő egy széles rétegnek szociális alapú kedvezményeket biztosítana, de a tehetősebbektől elvárná, hogy ennyivel is támogassák a várost. Szerinte, ha mindezt korábban bevezetjük, akkor például a vízbázis kiváltásának önrészét már fedezte volna az összeg. Igaz, ezt most más forrásból, de ugyanúgy előteremtette Jánossomorja. A testület ezúttal is elutasította ezen adónem bevezetését a válságra hivatkozva. A jegyzőnő elmondása szerint ugyanis a gazdasági helyzet miatt már olyan családok is fordulnak a hivatalhoz segélyért, akik eddig még soha. Ezzel a határozattal nem akarják tovább nehezíteni ezeknek az embereknek a helyzetét.

Az államtól jövőre a kisebbségi önkormányzatok előreláthatóan nagyjából 500 ezer forinthoz jutnak, forrásaikat pályázatokból egészíthetik ki. Wennesz József Károly a nemzetiségek nevében külön támogatást is kért az önkormányzattól jövőre, eltérve az idei gyakorlattól. A testület ezt 11 szavazattal támogatta.

Jól állunk

27 millió forinttal több folyt be a városkasszába a vártnál. Ezt Jánossomorja Város Önkormányzata 2009. évi költségvetésének háromnegyed éves teljesítése kapcsán állapították meg az ülésen. A helyi iparűzési adó bevétel például 18 millióval emelkedett a várthoz képest. A város személyi jellegű kiadásai ugyanakkor 5 milliós csökkenést mutattak, de a település értékpapírjai is kedvezően alakultak.

Egyhangú igennel szavaztak a képviselők a szociális ellátások biztosításáról is. 2010. január elsejétől városunk orvosai már önállóan dönthetnek az Idősek Otthona, az Idősek Gondozó Háza, az Idősek Emeltszintű Otthona, a Hajléktalanok Átmeneti Szállása és a Hajléktalanok Nappali Melegedője igénybevételéről. Eddig ugyanis a beutalás mosonmagyaróvári hatáskörbe tartozott.

Hibajavítás

Újraalkotta álláspontját a testület a temetők régi, megvédendő sírjaival kapcsolatban is. Mint arról már beszámoltunk, a képviselők megvédenék a helyi temetők értékes, jellegzetesebb sírjait, és megállítanák azt a folyamatot is, hogy valaki egy régi megváltatlan sír újraváltásával értékes síremlékhez jusson. Legutóbb nem találták meg a megfelelő megoldást a tagok, de addig is megtiltották az olyan, gazdátlan sírhelyek lefoglalását, ahol felépítmény áll. Most azonban az élet közbeszólt. Egy olyan családi sírboltba szerettek volna temetkezni nemrég, aminek érvényessége már lejárt, erről azonban a hozzátartozók nem tudtak. A rendelkezés azonban meggátolta volna az újra váltást. Ez alkalommal pontosították a szabályozást: a moratórium csupán a korábbi felmérés alapján kiválasztott 50 értékes síremlékre vonatkozik.

Karácsonyra készülnek

Immár negyedik alkalommal támogatják a karácsonyi ajándékgyűjtő akciót, melyre a Szociális és Egészségügyi Bizottság éves kertéből 150.000 Ft-ot szánnak. Ehhez az összeghez a Német Nemzetiségi Önkormányzat 25.000 Ft-ot, Fazekas Imre pedig teljes havi képviselői illetményét ajánlotta fel. Az összegyűlt összegből egységes élelmiszercsomagokat állítanak össze. Az akció szervezője, Veres Dávid elmondta, a rászorulók száma évről évre növekszik.

Horváth Lívia – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-