Januártól már a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás működteti a jánossomorjai Idősek Otthonát is. A változástól a városvezetés azt is reméli, hogy hamarosan többen használják majd a most igen kevés időst vonzó intézményt. A mindennapokat segítséggel és szórakozással is kitöltő Idősek Otthonára ugyanakkor nagy szüksége van sok nyugdíjasnak.

A Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás legutóbbi, épp jánossomorjai ülésén döntött arról, hogy a mosonszentmiklósi és lébényi otthon mellett a jánossomorjai intézmény működtetését is átveszi. Így az új esztendőben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés vagy épp a családsegítő központ mellett az idősek otthonát is a kistérségen keresztül biztosítja Jánossomorja önkormányzata.

Szabó Miklós a társulás elnöke a változáshoz hozzátette, fejlesztésekről nagyon nem beszélhetünk, az egységes szakmai irányítás a lényeges változás és az, hogy az összevonásokkal a településeknek nem kerül többe e szolgáltatás jövőre.

A kihasználtság fejlesztésén azonban javítana mind a város, mind a kistérség. A 25 főre tervezett intézménynek jelenleg 10 tagja van, de alig páran töltenek hosszabb időt az otthonban.

Az irányítást átvevő Egyesített Szociális Intézménynél ugyanakkor azt várják, hogy többen vegyék igénybe az intézményt. Csiba Erzsébet vezető szerint ebbe az irányba az eddigi szakmai munka színvonalának minél jobb megismertetésével tennének lépéseket.

Az Idősek Otthona elsősorban a magukat nehezen ellátó időseknek nyújt szociális segítséget, ám e mellett közösséget és időtöltést adhat azoknak, akik magányosak. Nemrég ennek fontosságáról tartott előadást Dr. Vértes László idősgyógyász főorvos az intézményben (bővebben lásd korábbi cikkünket).  Szerinte időskorban az aktivitás a legfontosabb, hiszen így megelőzhetjük a betegségeket. Ez lehet bármilyen időtöltés a kertészkedéstől a varrogatáson át a színjátszásig, a lényeg a rendszerességen van. Az idősek otthona és létszám bővítése ezért is nagyon fontos. A megoldás pedig a komfort fokozása, például külön női és férfi pihenőszobák, zene, filmnéző termek kialakítása, és a minél több program biztosítása. Ez azonban pénz kérdése, és érthető, hogy az önkormányzatoknak erre nem mindig telik.

Mit a főorvos elmondta, a vidéki idősotthonok helyzete azért is nehezebb a városiaknál, hiszen itt sokkal kevésbé mozdulnak ki a nyugdíjasok, rengetegen élnek igazából magányosan, rendszeres programok nélkül.

HT

-hirdetés- -hirdetés-