Elsőként rendezett megyei szintű fúvós találkozót és minősítő versenyt diákoknak az Alapfokú Művészeti Iskola a Művelődési Házban. A helyi iskola tehetségein kívül csornai, téti, komáromi, győri és mosonmagyaróvári tanulók is részt vettek a koncerten. A rendezvény célja elsősorban a megmérettetés, a gyerekek szereplési lehetősége és a hasznos tapasztalatcsere volt.

Sok színvonalas darabot hallgathattak meg az előadásokra látogatók szombaton délelőtt. A helyi alapfokú művészeti iskola már egy évvel ezelőtt is komoly versenyt tervezett a megyei zeneiskolák számára, ám ez csak idén valósult meg. A megmérettetésre azért van igencsak szükség, mert a fúvós diákoknak nagyon kevés lehetőségük van a szereplésre. Megyei szinten vannak ugyan hasonló rendezvények, de oda csak a nagyon tehetséges diákok jutnak el.

Dravetzky István az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, ezt a rendezvényt  azért hozta létre, hogy a rézfúvós tanulóink szerepelhessenek olyan megmérettetésen, ahol hasonló korú tanulókkal mérhetik össze tudásukat. –„Így láthatják, hogy a többiek milyen szinten vannak, ők hogy állnak hozzájuk képest. Kevés rendezvény akad, a megyében, ahol ezt megtehetik, ezért különösen bízom benne, hogy eredményes lesz a rendezvény.”

A zsűri szerint is fontos lenne, hogy minél több szereplési lehetőséghez jussanak a gyerekek. Molnár Gyula a zsűri tagja, a Győri Filharmonikus Zenekar vezetője komoly missziónak tekinti, amit a helyi zeneiskolai vezetés magára vállalt. Tudjuk, hogy a mai világban a gyerekeknek egy hosszantartó zenei hangszerjátékhoz elengedhetetlenek ezek a fellépések.”

Ezekkel ugyanis a gyerekek visszaigazolást kaphatnak a tanáraikkal végzett közös munkáról, tudásukról és a színpadi szereplést is megtanulhatják. A zsűri annyira színvonalasnak találta a 21 versenyző előadását, hogy csak arany és ezüst fokozatokat osztottak ki. Az iskolák közötti versenyben a mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola bizonyult a legjobbnak. A minősítőt Jánossomorja önkormányzata mellett sok helyi cég és vállalkozó támogatta díjakkal, ajándékokkal. A helyi zeneiskola szeretné, ha a jövőben évente, de legalább kétévente rendezhetnének hasonló versenyeket.

Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-