0.19% vagyis 88 szavazat. Ennyin múlt a körzet országgyűlési képviselői posztja, de végül Gyopáros Alpár a FIDESZ-KDNP jelöltje futott be és nyerte el a szavazatok közel 80 százalékát. Jánossomorján az indulók hasonló arányban osztoztak a szavazatokon, de a részvétel a két hetihez hasonlóan elmaradt a körzetitől.

A választási részvétel Jánossomorján elmaradt a körzeti átlagtól, ám a helyi 18% ellenére a második forduló érvényes és eredményes a csornai körzetben – az előzetes adatok alapján. A szavazásra jogosultak 25,19%-a járult az urnákhoz, így a részvétel alig ugyan, de elérte az eredményesség határát.

Körzeti adatok

A végeredmények: Gyopáros Alpár 79,71 százalékát kapta meg a voksoknak. A Jobbik jelöltje, Takács Krisztián a szavazatok 10,53 százalékát gyűjtötte be. Az MSZP jelöltje, Balogh Csaba a szavazatok 4,64 százalékát, míg a Civil Mozgalom jelöltje, Demjén Mihályné 3,87 százalékát nyerte el. Csupán 1,26 százalék adta az ikszet a MIÉP színeiben induló Molnár Tivadarra.

Hazai pályán

Nálunk Gyopáros Alpár (FIDESZ_KDNP) 80,21%-os  eredménnyel végzett az előzetes eredmények alapján. A JOBBIK színeiben induló Takács Krisztián az első fordulóhoz képest lényegesen kevesebb szavazatot szerezve 11,18%-kal zárt városunkban. A többi párt nagyjából az előző fordulóhoz hasonló arányt ért el: Demjén Mihályné (Civil Mozgalom) 2,56%, Molnár Tivadar (MIÉP) 0,58%, Balogh Csaba (MSZP) 5,47%.

Kevés kampányesemény zajlott Jánossomorján a két forduló között. Orbán Viktor korábbi miniszterelnök látogatása azonban mozgósíthatta a FIDESZ szavazóit, olyan mértékben legalábbis, hogy a második forduló helyi részvételi aránya négy százalékkal nőjön, és érvényes és eredményes legyen a körzeti végeredmény.

A 12 órás jánossomorjai eredményeket vizsgálva, sokan nem gondolták, hogy a körzeti részvétel eléri majd a 25%-os határt – Jánossomorján még a kimagasló szavazókörökben is csak 8% környékén járt a részvétel. 17.30-kor a körzeti eredmények még 22,6%-ot mutattak.

Hozzátettek

Voltak, akik nem csak szűk családi körben hangsúlyozták a szavazás fontosságát.: pártkötődésüket nyilvánosságra nem hozó személyek az utcán próbálták szavazásra bírni az embereket, több házhoz is becsengettek. A mozgó urnát kérők száma is magas volt.

A szavazók közül többen meglehetősen tájékozatlannak tűntek a szavazás kiírását és kimenetelét illetően. Úgy érezték, az ország sorsáról döntenek, holott egy időközi választáson vettek részt egy megüresedett parlamenti mandátumért, néhány hónapra.

A választás hivatalos végeredményét holnap délután hozzák nyilvánosságra.

Prátser Kriszitán – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-