Immár hagyományos módon idén is Családi Egészségnapot rendezett  a Társaskör Egyesület és a Balassi Bálint Nyugdíjas Klub.  Időseket és fiatalokat egyaránt vonzott a rendezvény, hiszen minden korosztály hasznos információkat kaphatott, de különleges módszereket is bemutattak egészségünk megőrzésére. Az idei előadások központjában a helyes táplálkozás állt.

Sok finomságot kóstolhattak meg a látogatók a szombati egészségnapon a Balassi Bálint Művelődési Házban. De az egészségbarát ételeken kívül ingyenes koleszterin-, vércukorszint-, és vérnyomásmérés, valamint kozmetikai tanácsadás is várta az érdeklődőket, de különleges gyógymodokat is bemutattak.  A Társaskör célja az volt, hogy az emberek minél több információt szerezhessenek egészségi állapotukról, és hogy a helyes életmód felé vezető útra léphessenek. Wittmann Elekné a Társaskör tagja elmondta: aki eljött erre az előadásra, már biztosan tett egy lépést az egészség felé.

Dr. Liziczai Imre kardiológus a testsúlycsökkentés és az elhízás okozta gondokról beszélt. A témára sokan voltak kíváncsiak, a látogatók megtöltötték a termet. Nem hiába: fontos tanácsokat kaptak arról hogyan előzhetők meg illetve hogyan kezelhetők a súlyproblémák. Az elhízás nagyon komoly betegségeket idézhet elő, mint például a szivkoszorúér elmeszesedése vagy a cukorbetegség, ezért lenne fontos, hogy minnél elöbb felismerjük és tegyünk ellene.  A kardiológus, belgyógyász szakember szerint nagyon kell figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk, illetve, hogy valamilyen mozgásterápiával éljünk, mozogjunk sportoljunk, figyeljünk oda szervezetünkre.

A délutáni órákban még egy természetgyógyász és egy gyógytornász bemutatóját is megnézhették a látogatók. Köveskuti Tünde előadásából az akkupunktúra testünkre gyakorolt jótékony hatásával is megismerkedhettek, nevezetesen a fülön keresztül fogyasztó akkupunktúrával. Mint azt az elődó hangsúlyozta, ez egy többezeréves gyógymód.

Bár többen is ellátogathattak volna a rendezvényre, a megjelentek hasznos tanácsokat kaptak, amik a hétköznapokban is könnyen alkalmazhatók. Többen elmondták, elsősorban azért jöttek, hogy a hallott tanácsokat saját hétköznapjaikban is alkalmazni tudják.

Az őszi, hagyományos egészségnapon kívül évente még egy alkalommal, tavasszal is részt vehetnek hasonló rendezvényen a Jánossomorjaiak.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-