Magukat is frissen és egészségesen tarthatják az idősek, ha aktívak maradnak, lekötik magukat hobbikkal, társasággal. Erre hívta fel a figyelmet kedden Dr. Vértes László idősgyógyász szakorvos a helyi idősek klubjában tartott előadáson.

A városunkban vendégeskedő főorvos az idősekkel foglalkozó tudományos grémium, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke, de jelentős szakmai titulusai mellett a Magyar Művészetterápiás Társaság elnöke, zeneterapeuta is. Az idősek klubjában tartott előadáson elmondta, az idősekkel foglalkozó orvosok már évtizedek óta az hangoztatják, az idősek legfontosabb feladta, hogy aktívak maradjanak. –„Fontos, hogy mindig rá kell vennünk magunkat az aktív tevékenységre, mert ezzel sok bajt meg lehet előzni. Ha frissen tartjuk magunkat, megőrizzük az életkedvünket, akkor egészséges lesz a lelkünk, és az időskor depressziója, elzártsága elkerül minket, ahogy sok betegség is.” Az aktivitást különböző területeken lehet érvényesíteni, mondta a főorvos, van, aki főz, kertészkedik, de olyan is, aki más tevékenységgel tartja frissen magát, fest, kézimunkázik. Sok terület kínálja magát, a lényeg, hogy kedvüket leljék benne az idősek, és ez továbbmozdítsa a napjaikat, ne zárkózzanak magukba.

Otthonba programot

Mint Vértes elmondta, ebben sokat segíthetnek a különböző programok, amire az előző napi nyugdíjasklubos rendezvényen nagyon jó példákat látott. De az idősek klubjai számára is fontos feladat a programteremtés, a lehetőség megadása.
– “A vidéki otthonok helyzete speciális és ezért nehezebb is, mert ott általában nem bent laknak az emberek, hanem csak bejárnak, így nehezebb az összefogásuk. Ráadásul idős korban nehéz az alkalmazkodás másokhoz. Ezeknek az otthonoknak sokkal fontosabb, hogy különböző programokkal hívják be az időseket, szervezzenek számukra időtöltést.” Ezek többnyire anyagi lehetőségektől függenek, de nem mindig – mondta.  Külföldön iskolás, óvodás osztályok járnak az idősekhez, mesélnek egymásnak, állatokat is tarthatnak például az otthonban. Itthon erre nincs gyakorlat.

Gyógyszermérgezések

A szakembert húszan hallgatták végig. Ő felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy a rossz hangulat, étvágytalanság és sokszor komolyabb bajok egyik leggyakoribb oka, hogy gyógyszermérgezésben szenvednek az idősek, mert annyi gyógyszert szednek egyszerre. Ezek javának elhagyását is ajánlotta a szakorvos. Felhívta a figyelmet a zene-, és művészetterápia hasznosságára is. Ezek a tevékenységek gyakorlása, de egyszerűen e művészetek élvezése is igen jótékony hatással van a lélekre és így a testre is.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-