Nem érte el az eredményességi szintet a vasárnapi időközi országgyűlési szavazás a csornai választókörzetben – és Jánossomorján sem. Előbbiben 21,75%, míg utóbbiban 15%-os részvételi arány mellett. A második fordulóban a választásra jogosultak negyedének kellene élni szavazati jogukkal ahhoz, hogy betölthető legyen a parlamenti képviselői mandátum.

Vasárnap reggel hattól ismét várta a voksolókat Jánossomorja hét, a körzet több mint hetven szavazóköre. Az időközi országgyűlési választáson a csornai ötös számú választókörzet országgyűlési képviselőjére adhatták le voksaikat a szavazók.


Körzeti adatok

A csornai körzetben a 45145 szavazóból 9820-an jelentek meg – 21,75%-os részvétel mellett, így a szavazás eredménytelen és érvénytelen. A lemondott képviselő, Áder János helyéért öten küzdöttek, eredménytelenül. Körzeti eredmények (kerekített adatok): Balogh Csaba, MSZP (8%), Demjén Mihályné, Civil Mozgalom (4%), Gyopáros Alpár Fidesz-KDNP (73%), Molnár Tivadar, MIÉP (2%), Takács Krisztián, Jobbik Magyarországért Mozgalom (13%). A végleges adatok november 9-én, hétfőn 13 órától nyilvánosak.

Jánossomorján

Városunkban ismét több mint 4700-an járulhattak az urnákhoz.  Jánossomorján Balogh Csaba (8,52%) az MSZP, Demjén Mihályné (2,41%) a Civil Mozgalom, Gyopáros Alpár (68,18%) a FIDESZ/KDNP, Molnár Tivadar (1,56%) a MIÉP és Takács Krisztián(19,32%) a Jobbik jelöltjei indultak a voksoláson.


A részletes helyi eredmények megtekintéséhez klikkeljen a grafikonra!

Kis különbségek

Összességében nézve tehát elmondható, hogy helyben a körzeti átlagnál jóval, közel 7 százalékkal alacsonyabb volt a  részvétel. Ebből is adódhatnak a különbségek a teljes és a helyi eredmények között, de a választók viszonyulása is eltérhet az átlagtól. Mint látjuk, az MSZP, a Civil Mozgalom és a MIÉP közel azonos (1%-on belüli eltérésű)eredménnyel zárt helyben is, mint összességében. A Fidesz-KDNP azonban nálunk közel 5 százalékot vert választókörzeti szinten a saját helyi eredményére, míg a JOBBIK több mint 6 százalékkal kapott többet Jánossomorján a körzeti átlagánál. Ez arra enged következtetni, hogy a helyi jobboldali szavazókat jobban meg tudta szólítani a radikálisabb hangvételű JOBBIK, és valószínű, hogy e szavazó-többletet a Fidesz táborából csábította át a mozgalom.

Helyi helyzet

A választásra jogosultak túlnyomó többsége ugyan nem járult az urnákhoz Jánossomorján sem, ám ennek okairól egyetlen megkérdezett sem volt hajlandó nyilatkozni. Többen családostul érkeztek, és voltak olyanok is, akik valamilyen állandó program előtt, vagy után szavaztak – mise, vasárnapi ebéd, focimeccs.


A részletes helyi eredmények megtekintéséhez klikkeljen a grafikonra!

Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyző elmondása szerint csökkenthette a szavazókedvet az a tény is, hogy a befutó csupán néhány hónapig töltheti be országgyűlési képviselői posztját, hiszen ezután országos parlamenti választásokra kerül sor – az addigi hónapokban is több hétig szünetel az Országház ülésszaka.

A vasárnapi választás akkor lett volna érvényes, ha a szavazásra jogosultak 50 százaléka plusz egy fő részt vesz a voksoláson. Eredményes akkor lett volna, ha a jelöltek egyike megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Mivel Csornán és a térségben a hétvégén nem sikerült képviselőt választani, a második fordulót két hét múlva, november 22-én tartják. Amennyiben ez is eredménytelenül zárul, a képviselői posztot a következő parlamenti választások végeredményéig nem tölti be senki. A második forduló érvényességéhez csak 25 százalékos részvételi arány szükséges, a képviselői mandátumot a legtöbb érvényes szavazatot kapó szerzi meg.

Prátser Krisztián – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-