A forradalom jellemző pillanatképeit villantotta fel a városi ünnepi műsor, majd utána sokan indultak fáklyával a kezükben a Szabadság-emlékoszlophoz. Az 1956-os forradalom hőseit és a 20 éves harmadik magyar köztársaságot ünnepelte Jánossomorja pénteken.

Felnőtté tiporva. Ezt a címet viselte a Körzeti Általános Iskola helyi felnőtt előadók közreműködésével rendezett műsora, amely a tavalyi, emlékezetesre sikerült műsor hagyományát kiválóan folytatta. Az előadással a harcokban felnőtt fiatalokra utalt a műsort összeállító Herman Antaltörténelemtanár. A téma célba talált, hiszen majd kétszázan vettek részt az ünnepségen, a sorok között és a színpadon is sok fiatallal. A mondandójához kiváló eszközöket választó műsorban a forradalom egy-egy pillanatát adták elő a felnőttek, játszották el a gyerekek. Megmutatták a tankok ellen aknának álcázott serpenyővel és Molotov-koktélokkal harcoló pesti srácokat, együtt érezhettünk a harcokba induló kamaszokkal, de a megtorlást, a koholt pereket, a jeltelen sírokat és az eltűnt családtagjaikat sirató túlélőket is láthattuk. A diákok előadta epizódok, Wittman Elekné, Katona Réka, Katona Andrea és Nikházi Árpád versei és prózái mellett Prátser Krisztián; az iskola énekkarosai és az Aranykapu Daloskör is közreműködött.

Játszva tanultak

Az eredetileg iskolai megemlékezésre készült műsor legnagyobb erénye, hogy a fiatalokat próbálta meg közelebb hozni az ’56-os eseményekhez, és ehhez jó motívumokhoz, nyelvezethez nyúlt. A diákok maguk jelentkeztek a szerepekre, ez mutatja, hogy az iskolások is igyekeztek megérteni az akkori eseményeket. – „Szerintem átéreztük a történteket azokból, amiket előadtuk, és elmagyarázták a verseket is, amiket hallhattunk. Megértettük, hogy ez tényleg megtörtént…” – mondta a nyolcadikos Posztós Eszter, a jelenetek egyik szereplője. Nővére, Adrienn, aki nézőként vett részt az ünnepségen, hozzátette, fontos, hogy a játékos színház során a gyerekek is beleélhetik magukat az eseményekbe, és jobban átérezhetik a történteket. – “Az is nagyon jó, hogy a nézőtéren a fiatalok és idősek is ott ültek, együtt emlékezhettek.”

Szabadságolva

Az emlékezésre ösztönző csend különösen nagy szerepet kapott a műsorban, de Wennesz József Károly önkormányzati képviselő ünnepi beszédében is. – Most csendet kívánunk… de az mindenekelőtt a főhajtás csendje kell hogy legyen. Főhajtás az 1956-os forradalom több mint kétezer áldozata, köztük több mint ezer fő harminc év alatti fiatal előtt. Itt kell megemlítenünk Író László és Kelemen Rezsőnevét. Ők településünk hősi halottai, akik fiatalon estek áldozatul a forradalom harcaiban.” A szónok a huszadik évfordulóját ünneplő Magyar Köztársaság előtt is fejet hajtott, emlékeztetve mindenkit, hogy a szabadság nem csak ajándék, lehetőség, hanem felelősség is, amivel meg kell tanulni élni.

Lánggal jöttek

A fiatalok a fáklyás menetben sem maradtak el az idősebb emlékezők mellől. Akadt, aki messzebbről érkezett hozzánk vendégségbe, de lábműtét után, mankóval is végigsétálta az utat a Szabadság emlékoszlopig, mert fontosnak tartotta az emlékezést. Szeleczki Fanni, budapesti egyetemi hallgató először járt városunkban. Elmondta, összetartó településnek látja Jánossomorját. – „A pici gyermekektől az idősekig részt vett mindenki ezen az ünnepségen, és az a képem született meg igazából, hogy összetart a város és egy jó közösséggel büszkélkedhet.”

A kopjafánál Berta Csaba szavalata után koszorút helyezett el Jánossomorja Város Önkormányzata, a helyi civil szervezetek képviselői, így a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány, a társaskör, az ifjúsági Klub, a nyugdíjas klub, a tűzoltó egyesület. De magánszemélyek is letették koszorúikat, gyertyáikat, így például az egykori Nemzetőrég egy helyben élő tagja is.

Fiatalos szemmel

Az eddigi évek hiányát bepótolva tehát a város idei megemlékezése megszólította a fiatalokat is, akik nehezen találnak kapaszkodót a szüleik, nagyszüleik számára olyan fontos, és sokatmondó ünnepben. Az persze kérdéses, szerencsés véletlen-e, hogy az ünneplők között sokkal több kisgyerek, fiatal jelent meg, vagy egy folyamat része. Az ünnepségre karon ülő kisfiával érkező Giczi Ákos számára azonban fontos, hogy az idősebbek továbbadják a múlt tanulságait. – „ Elmondtam ma a fiamnak, hogy azért haltak meg sokan, hogy nekünk ma jobb legyen.”

Pártos gondolatok

A rendezvény után a helyi JOBBIK mintegy harminc szimpatizánsa is megemlékezést tartott a hősök előtt tisztelgő kopjafánál. Itt a párt és a Magyar Gárda helyi képviselői aktuálpolitikai áthallásokat sem mellőzve beszéltek a forradalom örökségéről.

Gyásznapra készülve

A városi megemlékezések nem értek véget: immár hagyományosan a harcok helyi áldozatainak sírjainál gyújt gyertyát a társaskör november 2-án este a helyi temetőkben. 18 órakor Pusztasomorján, Kelemen Rezső, 18.30-kor pedig Író László sírjánál gyújthat gyertyát minden emlékezni vágyó helyi lakos.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-