Jánossomorja civil élete jó példa lehet az erdélyi magyarság számára. A Szigetköz – Mosoni-Sík Leader csoport ezért városunkba is elkalauzolta náluk vendégeskedő erdélyi társszervezetének tagjait. Céljuk, hogy hasznos tapasztalatcsere alakulhasson ki a szervezetek között.

Még a Tititá néptáncegyüttes próbájába is bepillantott az erdélyi Pogány-Havas Kistérség egyesület delegációja szerda esti látogatásukkor. A vasfüggönyről is hallhattak előadást, a civil szervezetekkel ismerkedhettek, sőt, sikeres zenés előadást rögtönöztek nekik a szervezők. Persze a barátkozásra is akadt idő.

A Gyimesbükktől Csíksomlyóig terjedő térséget összefogó szervezet a jövőben Romániában megalakuló Leader–közösségek terén szeretné segíteni a régiót. Ezért vette fel a kapcsolatot a Mosoni sík már működő Leader-szervezetével.

Rodics Gergely, a Pogány-Havas Kistérség Egyesület ügyvezető-igazgatója elmondta, ez az út most szinte inkább szólt a barátságok és a jövőbeni kapcsolatok kiépítéséről szólt,. „Reméljük, jövőre ismét eljöhetünk, de a most kialakult kapcsolat segítségével néhány megvalósult projekttel is elbüszkélkedhetünk majd.”

Azért látogattak a régióba, hogy megismerjék az itteni Leader-program eredményeit, tapasztalatcserét célzó kapcsolatokat alakíthassanak ki az élet több területén. Rácz Árpád, Gyimesközéplok-Hidegség iskolaigazgatója, a delegáció tagja szerint sokat tanultak most. „Azt látjuk, hogy helyi kezdeményezésekre kell építeni, ha úgy tetszik, alulról építkezni és minden réteget meg kell szólaltatni, hogy sikeres civil életet tudhassunk magunkénak.”

Háromnapos útjuk alatt több települést jártak végig, mindegyiken mást és mást mutattak meg nekik a szervezők. Szilágyi Dániel, a térségi Leader-csoport képviselője  hozzátette, Jánossomorján a Társaskört és a vele együttműködő más civil szervezeteket, a Balassi Bálint Művelődési Ház munkáját és a Kármentő Egyesületet szerették volna ma megmutatni a vendégeknek.”

A kapcsolat előzményeként nyár végén a Szigetköz és a Mosoni-Sík több polgármesterét, civil szervezeteit, szakembereit tömörítő delegációt hívtak magukhoz. Ebben helyet kaptak jánossomorjaiak is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-