Unokáikkal együtt versenyezhettek a nagymamák a városi könyvtár mesevetélkedőjén, de más program is várta az idősebbeket a héten – az Országos Nagyi Könyvtári Napok keretében. Ezzel a leghosszabb és minden bizonnyal leglátogatottabb rendezvénysorozat zajlott a könyvtárban. A hétfőtől vasárnapig tartó előadások, kiállítások és versenyek szinte zsúfolásig megtöltötték a kölcsönző és olvasótermet.

Katona Andrea gondolatai nyitották meg az Aktív nagyi, aki alkot című kiállítást a könyvtár olvasótermében, hétfőn. A 36 pályázó különböző kézműves technikákkal készítette el alkotásait. Nagy sikert aratott a grillázskosár, de a hagyományos kézimunka remekei is egész héten át vonzották az érdeklődőket.

Csendes Mihályné gobleinképet állított ki. Nyugdíjasként kezdett el foglalkozni ezzel a technikával, és mindenkit arra bíztatott, hogy bátran fogjon hozzá hasonló hobbihoz.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott országos program idei célközönsége az idősebb korosztály volt, elsősorban őket csábították a könyvtárakba. A nagyik megmutathatták azt is, mennyire tartalmasan töltik jól megérdemelt szabadidejüket otthon.

Egészséggel élni

Majd negyven fő előtt tartott előadást szerdán Veiszné Korbély Éva kineziológus, a Kisalföld Női Szakasz rovatának vezetője. A stressz okairól, tüneteiről, káros hatásairól és kezelhetőségéről kötetlen beszélgetés alakult ki az előadó és a hallgatóság között.

Csütörtökön Egyél jól, legyél jól címmel. Budererné Bíró Ildikó dietetikus tanácsait hallgathatta meg az érdeklődő közönség, de ételeket is kóstolhattak. A természetes összetevők és az ezekből elkészített ételek egy része megtalálható volt a városi Tök Ünnepen is.

Meseverseny

Mivel az alsósok nem vesznek részt a városi helytörténeti vetélkedőn, hagyományosan a könyvtárhét alatt mérik össze tudásukat. Az idei mesepartin a nagymamák is segítették őket. Vagy fordítva? Kovács Istvánné a zsűri tagja szerint ugyanis a gyerekek hozzászoktak a megmérettetéshez az iskolában, így a nagyik talán jobban izgultak.

A villámkérdésekből és feladatlapok kitöltéséből álló vetélkedőn a legnagyobb nehézséget talán az jelentette, hogy nem volt egyszerű előre felkészülni a versenyre.
Giczi Emilné, a győztes csapat nagymamája arról számolt be, hogy a verseny előtt néhány mesekönyvből próbálta frissíteni tudását.

Az élen a központi alsó 3.A osztályának Ötvös Vivien, Zalán Valéria, Buri Filoména, Giczi Emilné alkotta csapata végzett. A dobogósok jutalomkönyvet vehettek át, de minden résztvevőnek jutott az apró ajándékokból. Az érdeklődés akkora volt, hogy osztályonként maximum két csapat indulhatott. Így biztosak lehetünk abban, hogy a könyvtár jövőre is várja azokat a harmadik és negyedik osztályosokat, akik összemérnék tudásukat.

A rendezvényt más programok is kísérték, a megbocsátás hetén az idei rekord egy tíz év késéssel visszahozott könyv volt. Ezúttal büntetlenül.

Prátser Krisztián

-hirdetés- -hirdetés-