25 ezer mulasztott óra az elmúlt tanév mérlege a Körzeti Általános Iskolában. A háziorvos nem tagadhatja meg az igazolás kiadását, a tanintézmény részben a szülői felelősséget hangsúlyozza. A szülők álláspontja nem egységes a kérdésben, az önkormányzat mielőbbi megoldást vár.

Az önkormányzat képviselőtestülete legutóbbi ülésén ismét tárgyalt a problémáról, hiszen az elmúlt három évben ugrásszerűen emelkedett a hiányzások száma. Legszembetűnőbb a 2007-2008-as tanév, ennek során átlagosan negyven tanóráról ötvenre nőtt az egy főre eső mulasztás. Ennek következménye lehet, hogy a tanulónak egyre több a pótolnivalója, lemarad az anyagban, és tanulmányi átlaga is romlik.

Ahogy az iskola igazgatója, Bella Zsolt elmondta, nem az igazolatlan hiányzások jelentik a fő problémát, hanem a hivatalos, orvosi pecséttel és aláírással ellátott dokumentumok tömegessé válása. Ezekkel szemben az intézmény tehetetlen, muszáj őket elfogadni. Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos szerint az orvosok is kényszerpályán mozognak. Számos esetben a szülő három-négynapi hiányzás után kér igazolást gyermekének, így természetesen a korábbi tünetek nem ellenőrizhetőek.
A tanulók orvosi igazolása csak az ellenőrzőben, pecséttel ellátva lehetne elfogadható. Ennek ellenére sokan otthon felejtik az ellenőrzőt, a doktornő szerint nem mindig véletlenül: „Az lehet az oka –  bár ez igazából a felsősökre,  hetedikesekre, nyolcadikasokra, még inkább a szakközépiskolásokra vonatkozik -, hogy egy papírra  kiállított igazolás, amit az osztályfőnök megkap, nem kerül a szülők kezébe.” Vagyis a szülő nem is tud róla, hogy a gyerek nem volt iskolában.

Azok a szülők, akik nagyobb szabadságot engednek felsős gyermekeiknek, talán nem is érzékelik a probléma nagyságát. A szülői szervezet vezetője, Kaltenecker Lászlóné úgy véli, egy húszfős osztályban könnyen előfordul két-három tanuló esetében, hogy otthon nem követik nyomon kellőképpen az iskolával kapcsolatos teendőket. A felelősségteljesebb szülők azonban nem tudnak hatni az engedékenyebbekre. „Én azt gondolom, hogy a szülők nagyon-nagyon keveset találkoznak, nincs rá lehetőség, mivel mindenhol sok a  munka, mindenki a munkáját részesíti előnyben. Talán nincs meg az a kapcsolat a szülők között, ami ezeket a problémákat meg tudná oldani, vagy változtatni tudna rajtuk.” – vélekedik Kaltenecker Lászlóné.

2008 szeptemberében az iskola intézkedési tervet készített a tanulók hiányzásának csökkentésére. Ennek fő célja az oktatási intézmény, az önkormányzat, az orvosok és a Gyermekjóléti Szolgálat közti minél hatékonyabb információcsere. A tevékenységeket összehangoló tervezet egyelőre csak részben sikeres. Mint azt Bella Zsolt iskolaigazgatótól megtudtuk, a központi alsó tagozatban drasztikusan, majdnem a felére csökkent az előző évhez képest a hiányzások száma, a központi felső tagozatban az intézkedési terv ellenére növekedett 10-15 százalékkal, de itt három-négy tanuló húzta föl a mutatókat. A Klafszky-tagiskolában pedig maradt az előző évi szinten, ami tanulónként 47 tanóra, szemben a jánosi alsó 26, illetve a központi felső 67 mulasztott órájával – ez körülbelül két hét hiányzást jelent.

A labda tehát tovább pattog az érintett felek között. Az a tanuló azonban, aki 250 tanóránál többet hiányzik, osztályozó vizsgát köteles tenni, az igazolásoktól függetlenül.

Prátser Krisztián

-hirdetés- -hirdetés-