Nemcsak az egyetemistáknak szóltak az előadások a mosonmagyaróvári egyetemen, pénteken este. A Kutatók Éjszakáján bárki kipróbálhatta a GPS-es kincskeresést, vagy akár különböző kémiai kísérleteket. Az egyetemi professzorok ezúttal rendhagyó módon, izgalmasan, interaktívan igyekeztek bevonni minden érdeklődőt a tudományok világába.

Összesen tizenhat különböző előadáson lehetett résztvenni a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári, Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán délután négytől egészen este tízig, “Abban különböznek a normál, egyetemi előadásoktól, hogy a hétköznapi emberek nyelvén szólnak.” – mondta a JTV-nek Dr. Varga László, egyetemi docens, a mosonmagyaróvári kar tudományos és külügyi dékánhelyettese, a program koordinátora. Ide ugyanis mindenkit vártak, és valóban közérthető élvezhető, szórakoztató módon igyekeztek az előadók – az egyetem kutatói, oktatói – bemutatni a szakterületüket a közönségnek. A kar profiljának megfelelően főleg a kémia, biológia, a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés témaköreiből válogattak az előadók, összekapcsolva a természettudományt olyan témákkal, amelyek viszont akár más érdeklődési területű emberek számára is izgalmasak. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere például azt mutatta meg előadásában, hogy hogyan lehet alkalmazni a természettudományokat a kriminalisztikában. Vagy például a műholdas helymeghatározó készülékekről szóló előadásban többek között kincskeresésre használták az érdeklődők a GPS-t. Az Interaktív konyhai kísérletek fehérjékkel című előadáson pedig minden résztvevő saját kezűleg próbálhatta ki a különböző kémiai kísérleteket. De a kíváncsi látogatók bekukkanthattak a tojásba, az élet csodájába, konyhai trükköket tanulhattak, szerelmi és vallási növényszimbólumokkal ismerkedhettek, vagy például megnézhették, hogyan találkoznak lombikban a petesejtek és a spermiumok, de éjszakai fáklyás körsétát is tehettek a Várban. Mind a tizenhat előadást kétszer tartották meg, hogy senki ne maradjon le az őt érdeklő programról.

A rendezvény elsősorban a 10 és 18 év közötti diákok körében szeretné növelni a tudományok vonzerejét, így főleg az iskolákban hirdették meg, és jöttek is szép számmal gyerekcsoportok. De a többi korosztályt is szívesen látták. Magyarországon húsz, Európában sok száz város egyetemeinek kutatói mutatták be a közönségnek ezen az estén, hogy mivel foglalkoznak. A Kutatók Éjszakáját minden évben szeptember utolsó péntekén rendezik. Magyarországon ez volt az ötödik, a mosonmagyaróvári egyetem másodszor kapcsolódott be a programba.

jakabviktoria

 

-hirdetés- -hirdetés-