Hét különböző helyszínen zajlottak az idén ötnapos városnapi rendezvénysorozat szombati programjai. Erre a napra időzítették az elszármazott jánossomorjaiak találkozóját, vagy például a város két felújított keresztjének felszentelését is, és emlékfát ültettek nálunk a nagyfödémesiek. A templomtéren pedig szokás szerint késő estig tartottak a koncertek.

Sportversenyekkel indult a szombati nap, reggel kilenckor, a jánosi iskola udvarán. A foci elmaradt, viszont volt kerékpáros ügyességi verseny és természetesen streetball is, kora délután pedig vízi vetélkedőkön csobbanhattak az uszodában a mozogni vágyók.

Közben a művelődési házban közel ötven elszármazott, egykori jánossomorjait látott vendégül a város, igaz a meghívottak előzetes visszajelzései alapján többet várt a szervező Társaskör Egyesület. De itt volt például Papp József, országgyűlési képviselő, akit szintén ide köt a gyerekkora. „Életem első tizenkét évét itt éltem le, itt jártam óvodába, ez a péteri óvoda volt, itt jártam iskolába hetedikes koromig, ez pedig a jánosi iskola volt, nagyon sok az emlék, ami ideköt, és ez a mai rendezvény pontosan ilyen emlékidéző rendezvény.” – mondta a JTV-nek. “Én azért jövök-megyek Jánossomorján, és mindig meglepődöm, hogy alacsonyabbak lettek a kerítések, az embernek az emlékeiben minden ugye nagyobbnak tűnik, amit kisgyerekként ismert meg. Az óvodáskori szerelem is megszólított itt a rendezvény során, ha nem is napiak és élőek ezek a kapcsolatok, de rendkívül jó dolog felidézni őket.” – tette hozzá. Elmondta, úgy látja, Jánossomorján becsben tartják a régi épületeket, és igyekeznek a település régi arculatát megőrizni. “Úgy tűnik, hogy egészségesen él itt a múlt megőrzése, a jelen életének a szervezése és a jövő megalapozása.” – vélekedik Papp József.
De találtunk a találkozón például Németországból hazalátogató egykori jánossomorjait is.
Kovács Imre nyugállományú dandártábornok, aki ma Budapesten él, az elszármazottak nevében mondott köszöntőjében arról beszélt, hogy az emberben idősebb korára erősödik fel az ifjúsága színtereihez való kötődés, ilyenkor jön rá, hogy “szükség van a gyökerekre”.

Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere is köszöntötte a vendégeket. “Kisvárosunk jelképes kapui önök előtt mindig nyitva állnak.” – mondta.
A találkozóra Wittmann Elekné, Nikházi Árpád, Lőrinczné Karácsony HajnalMajor LucaHauptmann Tamás és Prátser Krisztián készültek zenés irodalmi műsorral.
A találkozót 2004 és 2005 után idén rendezték meg harmadszor.

Ezalatt a városban felszentelték Jánossomorja két felújított keresztjét, a Dózsa György utcait, és a 86-os út mentén, a város Csorna felőli határában állót. Czank Vilmos plébános itt arról beszélt, hogy ezek a keresztek a szeretetet jelképezik, nemcsak Jézus szeretetét, hanem azt a szeretetet is, amellyel elődeink állították, a maiak gondját viselik, és a jövő generációjának átadják ezeket a kereszteket. A plébános egyébként az ünnepi hét tiszteletére vasárnap emlékmisét is tartott a szentjánosi templomban.

A szombati nap azonban számos programot tartogatott még. Délután az Alsó-Lókertben lévő szabadidő parkban felvidéki testvértelepülésünk, Nagyfödémes küldöttsége egy kőrisfát ültetett el néhány jánossomorjai önkormányzati képviselővel közösen, amit városunk fennállásának 800 éves jubileumára hoztak ajándékba, az illingeniekhez hasonlóan, akik még májusban ültettek el a parkban egy ajándék tölgyfa csemetét. Nagyfödémesről egyébként egy tánccsoport is érkezett, akik már a délutáni és esti szórakoztató műsor keretében léptek fel a templomtéren, igényes hip-hop és showtánc koreográfiáikkal.

A színpadon délután felléptek a már jól ismert helyi művészeti csoportok: a Cintia Wellness Club, a Titiá Néptáncegyüttes, a helyi fúvósegyesület a pázmándfalui mazsorettekkel. De idén az óvoda dalosköre is énekelt. A győri El Paso tánccsoporttól társastánc produkciókat láthatott a közönség. Az est első sztárvendége Lagzi Lajcsi örök mókamestere, a Dáridó és a Szuperbuli című műsorokból ismert, és félórás késéssel érkező Csocsesz volt, aki a mulatós cigányzene kedvelőit örvendeztette meg. A rockandroll és a blues rajongóinak viszont a Karthagóból ismert Takáts Tamás és zenekara, a Takáts Tamás Blues Band játszott másfél órán keresztül, körülbelül fél 11-ig, élőben. “A színpadon minden hangot valódi férfiak valódi hangszereken, saját kezűleg állítanak elő. Nem tudom láttak-e már például ilyent a fiatalok, ez itt egy dobfelszerelés.” – ironizált a koncert közben Takáts Tamás arra utalva, hogy a gépzene nem az ő műfajuk.

Utánuk DJ Jakab zenéjére hajnalig táncoltak az emberek a templomtéren.

Erre a napra időzítette kampánykörútja jánossomorjai állomását Gyopáros Alpárcsornai alporgármester, választókerületünk fideszes országgyűlési képviselőjelöltje. A kandidáló alpolgármester a körzet összes települését bejárja zászlójával, mely a közösséget szimbolizálva minden falu és város felköti a maga kis szalagját, zászlóját. A Városi Napok keretében Jánossomorja előljárósága is megtette ezt.

-hirdetés- -hirdetés-