A vasfüggönytől  az úttörőkig: Megjelent a Jánossomorjai Füzetek negyedik és eddigi legvaskosabb száma. A hét tanulmányt magában foglaló helytörténeti antológiát csütörtökön este mutatták be a Kozma Galéria konferenciatermében.

Kurucz Béla királyportréival díszített, patinás teremben több mint harminc érdeklődő kísérte figyelemmel a frissen a nyomdából érkezett helytörténeti füzetek bemutató beszélgetését. Hauptmann Tamás a JTV főszerkesztője oldott hangulatú társalgás során, a szerzőkhöz intézett kérdésekkel mutatta be a kiadványt, megvillantva a témák érdekesebb momentumait. Bevezetőjében elmondta, a helyi civil életben az elmúlt évek alatt felhalmozódott erő egyik szimbóluma ez a színvonalas helytörténeti kiadvány.

Témamorzsák

A települések első írásos emlékeit ünnepeljük idén, ebből az alkalomból a Füzetek is méltó, hiánypótló munkával jelentkezett. Enzsöl Imre mosonmagyaróvári muzeológus a 800 éves városi évforduló jegyében az ünnepelt három legfontosabb latin okirat fordításával és elemzésével tette teljessé az emlékezést. Mint a megnyitón elmondta, az okirat a város lakói számára hordoz nagy értéket, hiszen rámutat, a három település a környék legöregebb, folytonosságát megtartó települései közé tartozik.

Varga Györgyné a pusztasomorjai egyházközség önállósodását dolgozta fel a kötetben. Mint mondta, a somorjaiaknak nem csak a mindennapi hitéletet tette könnyebbé, de öntudatukat tekintve is fontos fegyvertény lehetett.

Herman Antal a körzeti iskola magyar-történelem tanára két alapos kutatómunkát publikált. Az épp e hét szombatján századik évébe lépő szentjánosi alsó tagozat, vagyis a „szürke iskola” létrejöttét dolgozza fel, mellette pedig a helyi vonatkozások szemszögéből megvizsgált úttörő mozgalomról is olvashatunk a tollából. Mindkét írás sok, eddig nem ismert érdekességet tartalmaz, melyből az alkotó párat fel is idézett a bemutatkozó fórumon.

Lőrincz György, a művelődési ház igazgatója a Hazafias Népfront helyi munkásságát vizsgálta. Kiemelte, egyik legfontosabb eredménye, hogy e mozgalom, a mellett, hogy az ellenzéki vélemények első helyszíneként működött helyi szinten is, a mai civil szervezetek előfutára, megalapozója volt.

Prátser Krisztián a Klafszky-tagiskola magyar-történelem tanára az épp húsz éve felszámolt vasfüggöny témáját kutatta. Elmondta, az átszökésekről mesélő sok legenda és valós történet mellett tudni kell, hogy a legtöbb áldozatot pont a felszámolásával szedte az aknazár, a kiskatonák között. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy 56 után nemcsak hogy idegen országrészből állomásozó fegyveres erőket helyeztek a helyi laktanyába, de egy ideig egyenesen szovjet katonák települtek a helyi határtérségbe.

A füzetben Kocsis Péter szociálpedagógus is szerepel az ifjúság lehetőségeit kutató szakdolgozatának zanzájával.

Jött a kalauz

Nem csak a IV. Füzetek debütált, hiszen a három nyelvű Jánossomorjai Utikalauzt is most mutatták be a közönségnek. A színvonalas turisztikai kiadvány kiváló fotókkal és adatokkal szolgál a helyi és idegenből érkező vendégeinknek városunkról. Utóbbi kiadvány ingyenes, a füzetek legújabb számát pedig 900 forintos áron vásárolhatják meg a megszokott elárusítóhelyeken, a helyi üzletekben.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-