Az emlékév írásos emlékei jelentették a központi témát, de sok más területet is érintettek a helyi diákok a csütörtöki helytörténeti vetélkedőn. Jelentős fejlődést mutat, hogy idén az eddigi éveknél több versenyző ült a rajthoz, 12 csapatban 60 tanuló várta a zsűri feladatait.

Csak a múlt megbecsülésén alapulhat a jövő – Széchenyi István ezen gondolatait ajánlotta a kis helytörténészek figyelmébe Bella Sándor, a zsűri elnöke a verseny megnyitóján, csütörtökön kettőkor, a Balassi Bálint Művelődési Ház nagytermében. Az eredeti, könyvtári helyszínt az indulók nagy száma miatt helyezték át ide – mondta el a szervező Horváth Katalin könyvtáros. Idén újdonságként nem csak hetedik nyolcadik osztályosok, hanem hatodikosok is versenyeztek, tudásukkal kellemes meglepetést okozva a szervezőknek. A helytörténeti kutatásokon alapuló vetélkedőt már negyedszerre rendezik meg a Városi Napokon.


Kellemes tapasztalatok

Talán egy cső alakú egérfogó volt a legérdekesebb azok közül a régi tárgyak közül, amit a csapatok előzetes feladatként hoztak be. De – talán az azonos kútfőre vagy a még bőven szélesíthető látókörre utalva – a mozsarak, kávédarálók és szenes vasalók szűk spektruma alkotta az üldözőbojt. Ezek után komoly feladatlap került a csapatok asztalára, majd egy választott témában, kivetítő mellett tartottak előadást a csapattagok a közönségnek. Ebben is a változatosság uralkodott, a Hármashalomtól a cipészet bemutatásáig. – „Itt-ott kiváló témákat láthattunk, jól összefoglalt, rövid, lényegre törő előadásban (ami előzetes követelmény is volt), akadtak azonban, akik kiváló témájukkal is alacsony pontszámot értek el a hosszú, túl aprólékos előadás miatt – mondta el Lőrincz György a jánossomorjai helytörténet kutatója, a zsűri tagja.

Záró feladatként – idei újdonságként – a kincskeresés szerepelt. Itt kis rejtvényes szövegek alapján kellett megtalálniuk a csapatoknak egy-egy helyi emléket, épületet, és az ott elrejtett kérdésre is válaszolni a zsűrinek. A feladat jó hangulatot teremetett és kellemes tapasztalatokkal is szolgált, bár volt olyan csapat, akik feladványukat, a művelődési ház épületén látható Balassi-freskót csak sok talpalás után találták meg.

Sikerek és javítandók

Az idén már negyedik alkalommal megrendezett helytörténeti vetélkedő célja, hogy a fiatalokat közelebb hozza közvetlen környezetük múltjához, felhívja figyelmüket környezetük értékeire. Ebben kellemes tapasztalatai voltak a zsűrinek, akadtak szép számmal kiváló teljesítmények, kreatív feladatmegoldások. Elégedettek voltak a gyerekek tudásával is, bár, mint mondták, a lexikális ismeretek még hagynak kívánnivalót maguk után. A verseny tapasztalati között áll azonban, hogy a diákok bebiflázzák ugyan a tudnivalókat a versenyre, összefüggéseiben azonban nem mindig látják a témát. Jó példa erre, hogy a kincskeresésen a Hármashalmot felderítő csapat nem tudott a zsűri kérésére plusz információt az emlékműről úgy, hogy előtte két prezentációkat is hallgathattak a kivételes kisemlékről. – „Talán ezen úgy lehetne segíteni, ha a tanórákon több szerepet kapna a helytörténet – fogalmazott Lőrincz György. Érzékeltetni kell, hogy a nagy történelmi korok itt is itt hagyták lenyomatukat, például ha Napóleonról van szó, ki lehetne vinni a gyerekeket a császárréti mezőre, elmondani, hogy itt táborozott seregével a híres hadvezér, és erről kapta a nevét a településrész is. Bár voltak kifejezetten ügyes diákok, ami az előadásmódot és a legfontosabb információk kiemelését illeti, a most bevezetendő kompetencia alapú oktatás is ráfér a gyerekekre – tette hozzá a zsűritag.

A verseny első három helye szoros eredményt hozott, a két legjobb között pedig csak a feladatlapok apró pontocskái döntöttek. A vándorkupa idén a jánosi hetedi A osztály harmadik csapatához került.

Helyezések  (Elért helyezés, Csapat, Csapattagok, Pontszám)

1. – 7.a. -3.csapat  Vártok Hanna, Tóth Bernadett,Gacs Debóra, Fördős Diána, Majlinger Edina 89

2. – 8.b. osztály Lőrincz Virág, Márkus Nikolett, Posztós Eszter, Madarász Márk, Németh Zoltán 85,5

3. – 8.a. -1.csapat  Herczeg Olivér, Vártok Soma, Schubert Bianka, Démi Klaudia, Farkas Flóra 81

4. – 7.b. osztály Hardi Rebeka, Németh Dalma, Francz Réka, Németh Zsófia, Lasz Kitti 77,5

5. – 6. osztály – Klafszky Tóth laura, Farkas Ramóna, Vájlok Virginia, Wally Júlia, Smuk Katalin 75,5

6. – 7. osztály – Klafszky Futó Vivien, Farkas Erika, Hencz Tímea, Erdős Ramóna 71,5

7. – 8. osztály – Klafszky Braunstadter Petra, Horváth Klaudia, Kenderesi Adrienn, Fets Bettina, Rabi Adrienn 70,5

8. – 7.a. -2.csapat  Zierer Krisztián, Körmendi Ferenc, Nagy Péter, Balogh András, 70

9. – 7.a. -1.csapat  Berta Anna, Rubin Júlia, Fettik Rebeka, Fördős Barbara, Weisz Vivien 65

10. – 6.a. osztály Varga Cintia, Antal Richárd, Németh Cintia, Németh Petra, Bognár Roland 61,5

11. – 8.a. -2.csapat  Stall Rebeka, Székely Alpár, Szőke Róbert, Horváth Dzsenifer, Fördős Máté 61

12. – 6.b. osztály Majtényi Boglárka, Boros Barbara, Sebők István, Hutflesz Petra, Balogh Adrienn 58

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-