Az országosan egyedülálló Mosonszentjánosi Kódex eredeti példányát is megnézhetjük, de megtudhatjuk azt is, hogy majdnem fürdő épült a Franck-gyár mellett; vagy hogy a somorjaiak egyenesen I. Ferenc József császártól kértek pénzt templomuk felújításához – persze a belügyminisztérium megbotránkozására.  Az emlékév egyik csúcspontjaként megnyílt helytörténeti kiállítással kezdetét vette az idei Városi Napok.

– „Még egy évszázados adótartozási ívet is láthatunk a kiállításon, azonban ezeket már az önkormányzat nem fogja bevasalni.” – nyugtatta meg a jelenlévőket Dr. Kurunczi Károly polgármester a megnyitóban. A művelődési ház galériatermében vitrinek, és falra függesztett eredetei és másolt dokumentumok fogadták az idelátogató, népes közönséget.

Apátsági segítséggel

Az egyik legfontosabb ereklye az 1809-ben íródott Mosonszentjánosi Kódex, amit a Pannonhalmi Apátság Levéltára bocsátott átmenetileg a város rendelkezésére. A szervezők köszönetet mondtak Várszegi Asztrik főapátnak és Czank Vilmos helyi kanonok-plébánosnak is, aki sokat segített abban, hogy a város számára felbecsülhetetlen értékű műkincs pár napig városunkban vendégeskedhessen.
A nagy méretű és országszerte is egyedülálló kódex mellett a település történetének más fontos dokumentumait is láthatjuk. Főként a 19-20 században keletkezett, magyar nyelvű iratkról van szó, mert ezeket könnyebben megértik a látogatók, tette hozzá Beregszászi Balázs, a Mosonmagyaróvári Levéltár muzeológusa, a tárlat összeállítója.

Magunkról többet

– “Egy éve merült fel a kiállítás ötlete – mondta el a JTV-nek Lőrincz Györgyszervező – Beregszászi Balázs azóta folytatta a gyűjtést. Sajnos a galéria helyisége nem nagy, ezért nem tudtunk mindent kiállítani, de sok értékes, ritka anyagot bemutathatunk.”

Az intézmény igazgatója hozzátette: -“A tárlatot megnézve mindenki láthatja, hogy milyen értékek voltak itt. Sajnos a kitelepítés nagy törést okozott, e miatt sok érték nem hagyományozódott tovább. Talán e kiállítás is segít az itt élőknek, hogy megismerkedjék rendkívül gazdag hagyományainkat.”

Óriási ismeretanyag

A 800 éves múltját ünneplő városban az emlékév egyik csúcspontját jelenti e különleges kiállítás, hiszen a három település múltjának jelentős dokumentumait nézheti meg most a lakosság. – „Nem véletlenül ez a megnyitó momentuma az emlékév legfontosabb ünnepének, a Városi Napoknak  – mondta el televíziónknak Kurunczi Károly – Remélem, és ez is a cél, hogy nagyon sokan megnézik a tárlatot, bízom benne, hogy a pedagógusok is élnek a lehetőséggel, hiszen az idősek mellett a gyerekeknek is fontos, hogy a település fontos emlékeit testközelből láthassák.” Kurunczi Károly  még elmondta – “A megnyitó előtt több mint egy óráig néztem át az anyagokat, de még akkor is úgy éreztem, hogy felületesen pillantottam csak bele. Lenyűgöző ez az óriási ismeretanyag, a  Mosonszentjánosi Kódex elől pedig nem tudtam ellépni.”

Az ünnepi megnyitón Katona Andrea, a Boloct Színtársulat tagja szavalta el Wass Albert Honvágy című versét, és az Alapfokú Művészeti Iskola xilofonos diákjai, Kiss Zsófia Virág és Majlinger Adrián muzsikáltak. A kiállítás szeptember 30-ig látható, ám a Mosonszentjánosi Kódexet csupán a Városi Napok alatt szemlélhetik meg a helyiek.

A tárlat kincsei
Érdekességek a kiállítás anyagairól

A kiállításon a mosonmagyaróvári és győri levéltár dokumentumai mellett a Jánossomorjáról elszármazott műgyűjtő, Hegyi Tibor a három településről készült régi képeslapjait állította ki. Közülük több ritka, érdekes példányon is megakadhat a néző szeme. De megszemlélhetjük az öt évvel ezelőtti várossá válási oklevelet, a városkulcsot, vagy például annak az 1970-es tanácsülésnek a jegyzőkönyvét, ahol a három település összeolvadásáról döntött. A kiállítás talán teljesebb lett volna, ha a látogatók magyarázatokat is találnak a kiállított dokumentumok mellett. Ezért mi most csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb tudnivalókat a legfontosabb dokumentumokról.

Mosonszentjánosi Kódex

A Mosoni-síkon élő németség hagyományaként e tájegység öt-hat falujában paraszti-kódexirodalom alakult ki a 16. századtól. E kódexek egy vagy több vallási alapmű kézzel átírt változatai, melyeket a családok maguknak készítettek el. A vallási történetek mellett sokban találunk családi feljegyzéseket, szólásokat, közmondásokat de még recepteket is. A 19 században szokás volt, hogy vasárnaponként a családfő e könyvből olvasott fel a gyermekeknek. Sokat ezekből a könyvekből a Pannonhalmi Apátság kutatott fel és őriz a mai napig is.
A kódexirodalom megőrződésében szerepet játszott, hogy az itt élő szorgalmas svábok a mellett, hogy kereskedéseik révén külföldre is eljutottak, zártan őrizték hagyományaikat. E területet nem érték akkora pusztítások a török idők alatt, így a családok átörökíthették hagyományaikat több évszázadon keresztül is – egészen a kitelepítésig. De még az 1970-es években is voltak asszonyok, akik ismertékaz egy-egy kódexben található vallási dalokat.
A Mosonszentjánosi Kódex (vagyis Der Sankt Johanner Kodex) Johann Anton Langmunkája. 1809-ben írta és illusztrálta a művet, amit e paraszt-kódex műfaj legszebben díszített, legértékesebb példányaként tartanak számon. Bőr és fatábla kötésű, 569 lapot tartalmaz. A szövegeket 51 színes illusztráció díszíti. A képeket porfestékből, tojásfehérjével keverte ki az alkotó, ez járult hozzá ahhoz, hogy a könyv képei máig jó állapotúak, fényesek. A képek helytörténeti értékét az is emeli, hogy az akkori környezetet, élővilágot és öltözködést jelenítik meg.

Még Halászi is tiltakozott

A tárlat másik kuriózuma Szentjános mezőváros vásártartási oklevele. Ezt 1811-ben I Ferenc császár és magyar király adta a településnek. Ebben megerősíti a korábban is már mezőváros Szentjánost e rangban, és évi négy országos vásár tartását, e mellett heti csütörtöki piacot engedélyez. Ez azért nagy érték, mert jól mutatja a település gazdasági fejlettségét. Vásárt ugyanis csak város tarthatott. Szentjános ezzel a környékbeli termelők, mesterek központi elárusító helye lett. E vásárok ellen az összes környékbeli vásáros település hivatalosan is  tiltakozott, így Nezsider, Magyaróvár, Moson és még a messzebb fekvő Halászi is, panaszolván a vásárlóik elmaradását.

Miniszteri cenzúra

Látható egy levél is melyet Pusztasomorja elöljárói fogalmaztak a kiegyezés után. Ebben rossz állapotú templomuk elmaradt felújításra kérnek segítséget I. Ferenc József királytól. Persze a levél nem jutott el őfenségéhez, ugyanis a belügyminisztérium keresztül húzta e szándékot, mondván, mit képzel e kis település.

Az érdekességekhez tartozik egy különleges tervrajz is. Ezen egy meg nem valósult szentjánosi közfürdő és teniszpálya áll. Az épületet 1937-ben tervezték, de a második világháború közeledte miatt végül nem jutott rá anyagi forrás. A tervezett közfürdő, kétszer 50 méteres medencével, a Franck-gyárral szemben állt volna, és az üzem saját artézi kútjára alapult. Ez a település polgári jólétére utalt, SZentjános ugyanis ekkortájt a magyaróvári járás egyik legfejlettebb települése volt.
Érdekes még egy Szentjánosról Kolozsvárra elszármazott vállalkozó alapítványáról szóló irat is. Ebben a vállalkozó századforduló táján 10 éven át évi 25 forintot adományozott a helyi iskola számára, hogy a szegény sorsú, de jó tanuló helyi diákokat támogathassák.
Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-