Hogy miért is szürke iskola, és miért volt szükség a felépítésére – ezekre is választ kaphatott a diákság az iskola bensőséges, de kiváló műsort felmutató jubileumi ünnepségén. Az alsó tagozatban épp száz évvel ezelőtt kezdődött meg a tanítás.

A mosonszentjánosi ötosztályos elemi népiskola a mai Kozma Galéria épületében működött. Ide akkor 440 gyerek járt, 88 fő jutott egy osztályra. Mivel ez 8 fővel túllépte a népiskolai törvény által szabott kereteket, a moson vármegyei királyi tanfelügyelő, Jánossi Gyula elrendelte egy új iskola létesítését. A munkálatok 1908-ban indultak, 1909 szeptember 19-én pedig fel is szentelték az épületet, ami leányiskolának adott helyet, ahol apácák tanítottak. – Ezeket is megtudhatták a gyerekek az iskolai ünnepségen tartott műsorban, melyet Herman Antaltörténelemtanár és növendékei mutattak be, játékosan felidézve, megszólaltatva az iskola emelésében tevékenyen részt vevő közéleti szereplőket.

A négy hónap alatt felépült iskolát az akkori Mosonszentjános „kapható legjobb és legszebb helyén” állították fel. Az iskolában két utcára néző és két udvari teremben kezdte meg a tanítást a Recskey Justina főnöknő igazgatósága alatt további három apáca. Mivel a nővéreket akkor szürke nővéreknek is nevezték, innen, nem pedig festésről kapta az épület a szürke iskola nevet. Az építési költség összesen 80 ezer korona volt, amit akkor a Szentjánosi Takarék előlegezett meg, és az egyházközség 1919-ig törlesztett. Mindehhez Frigyes főherceg 1200 koronát az egykori plébános, győri kanonok, Braun Adolf 1000 koronát adományozott.

Az épületben a tanítás 1914-ben félbeszakadt, a háború alatt ugyanis egy ideig hadikórházként működött az épület, majd újra teret adott a diákoknak, és azóta is töretlenül működik.

A szerény keretek között megtartott ünnepség után az iskola diákjait és tanárait képviselő kis csapat koszorút helyezett el az iskolabejárat folyosóján.

HT

-hirdetés- -hirdetés-