A rossz idő ellenére tizenheten vállalták szombat délután a kerékpározást az ausztriai Mönchhofból a mosonszentjánosi templomba. A már hagyományos találkozásra kétszer ennyien érkeztek, a többiek személyautókkal. A jánossomorjai egyházközségek és a mönchhofi egyházközség tizenhat évvel ezelőtt vette fel egymással a kapcsolatot, azóta évente kétszer találkoznak.

Idén a mönchhofi Marienkron kolostor vezető nővére is eljött a  zarándokokkal, ő vezette a közös ájtatosságot a mosonszentjánosi templomban. Mirjam nővér elmondta a cisztercita kolostor történetét, majd a bibliából választott részletekkel idézte fel Szent Erzsébet és Szűz Mária találkozását, és felolvasta Jézus feltámadásának történetét is. Magyar és német nyelvű imádságok és énekek után a nővér egy emlékérmet adományozott a plébániának.

A szertartás végeztével a vendégek a Kozma Galéria Árpád-házi királyok című kiállítását nézték meg, majd állófogadás várta őket a plébánián. Ilyenkor a hívek sütemények sütésével és anyagiakkal is támogatják a vendéglátást.

„A két település híveinek kapcsolatát a falumúzeumok indították el. – mesélte Josef Haubenwallner, a mönchhofi falumúzeum tulajdonosa. – „Márta nénivel (Őri Sándorné) a gyűjtemények kapcsán ismertük egymást és gondoltuk, jó lenne, ha az egyházközségek között is létrejönne egy kapcsolat.” Ennek már tizenhat éve, azóta évente kétszer találkozna az egyházközségek hívei.

A mönchhofiak minden évben nyár végén vagy kora ősszel jönnek kerékpárral, a jánossomorjai egyházközségek húsvét környékén autóbusszal kirándulnak az osztrák faluba.

IVV

-hirdetés- -hirdetés-