Helyben kapott végleges helyet Jánossomorja egyik legnagyobb alkotójának fő műve. A 2001-ben elhunyt Kurucz Béla László festőművész Árpádházi királyok című sorozata a Kozma Galériában tekinthető meg augusztus 20-tól. Az alkotó ötévnyi munkájának gyümölcse a sorozat, melyhez modelljeit közvetlen környezetéből választotta ki, így több helyi embert is felfedezhetünk a képeken.

Kurucz Béla László fő műve, az Árpádházi Királyok sorozat állandó kiállítását csütörtökön avatták fel a Kozma Galéria előadótermében.

Glázer-Kozma Edit a galéria vezetője elmondta, a képek ide helyezésének terve már régebbi keletű. – “Jó pár éve édesapám, Kozma Miklós gondolta el, és alakította ki ezt a termet már erre a célra, remélve, hogy itt méltó helyet kaphatnak a festmények.

A sorozatot ugyanis eddig a 2001-ben elhunyt festő özvegye őrizte – korábban a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban, illetve Jánossomorján, a művelődési házban láthatta azt a közönség. Most a galéria – a helyi önkormányzat együttműködésével – tárta a helyi lakosok elé a képeket. A nagylelkű felajánlásért Kuruczné Kmety Éva a város jubileumi emlékérmét is átvehette.

– “Kozma Edit keresett meg ezzel az ötlettel, és hosszabb beszélgetés után én is jónak láttam hogy ide kerüljenek a képek. Érdekes fordulatot vett a sors hogy újra visszakerültek ebbe az épületbe, hiszen itt készültek.”

Ebben az épületben volt ugyanis korábban a festő műterme is, itt születtek a portrék, amelyekhez a művész segítségül hívott több helyi lakost is, de messzebbről is érkeztek modelljei.

Papp János, korábbi országgyűlési képviselő is a modellek között volt. Stábunknak elmondta, 2000-ben szerette volna kiállíttatni a sorozatot, ám akkor zárt ajtókat talált. “Most, látva ezt a méltó tárlatot, mindenki sajnálhatja, hogy akkor nem sikerült állandó helyre juttatni ezt az anyagot. Ám Jánossomorja most büszke lehet, nagyon szép helyre kerültek a művek.”

A modellek kiválasztása és felkészítése is hosszú folyamat volt, a festő átszellemülést kívánt meg a modelltől, megismertette az ábrázolt király alakjával. Jegyzeteit, a témához illő verseit, gondolatait összegyűjtötte. A festmények történetéről és a sorozat indítattásáról hallhattuk a festő írásait  is Prátser Krisztián, Hauptmann Tamás és Major Luca előadásában, megzenésítve. A kiállítást Kóbor Attila, a helyi iskola rajztanára nyitotta meg, aki nemcsak a művészi kivitelezésről, de a képek jelentőségéről is beszélt.

Az állandó tárlat mellett az emeleti teremben a portrésorozatról készült film is látható, de a művész eddig még közönség elé nem került képeiből is nyílt egy időszaki kiállítás. A már halálos kórral bírkózó festő utolsó időszakának műveit láthatjuk itt, amelyek egyszerre lenyűgözőek és megrázóak. E tárlat 16 képét előre láthatóan a szeptemberi Városi Napokig tekintheti meg a közönség.

Hauptmann Tamás – Harasztos Emese
-hirdetés- -hirdetés-