A város sváb múltját hangsúlyozni, és közelebb hozni a helyi németséget egymáshoz, valamint a többi helyi lakoshoz is. Ez a célja a német családi napnak, amit már harmadik alkalommal rendezett szombaton meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

A tűzoltóautók idén is közkedveltek voltak a gyermekek körében, a szombat délután tartott német családi napon. Míg a gyerekek vízzel, addig az idősebbek sörrel hűtötték magukat a hőségben a mosonszentpéteri pihenőparkban tartott ünnepségen. A rendezvény három éve, hagyományteremtő céllal jött létre, hogy felelevenítse a sváb kultúra, elsősorban zene és tánc tradícióit. Wallly János, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, a továbbiakban céljuk újabb szereplőket bevonni a programba, illetve megmutatni az érdeklődőknek, hogy nem csak helyben, de az ország más pontjain is van német kisebbség.

Utóbbit bizonyítja, hogy a helyiek mellett az ország más pontjaiból érkezett fellépők is színesítették a délután programját. A tradicionális harmonikaszótól az énekek sem maradtak el sokáig. Színpadra léptek a Dunaharaszti Fiatal Svábok Egyesületének táncosai, a Pázmándfalui Majorette Csoport, a Kimlei Harmónikások, a helyiek képviseletében a Jánossomorja Fúvós Egyesület és a Tititá Tánccsoport. A produkciók igyekeztek a sváb hagyományokat feleleveníteni. Hogy a gyermekek se unatkozzanak, a Kármentő Egyesület kézműves foglalkozással várta az ifjabbakat, de a sör, no meg a kolbász sem maradhatott el az andalító dallamok mellől.

A német családi délutánon nagyjából kétszázan vettek részt idén. A program a helyi német nemzetiségi önkormányzat egyik kiemelt rendezvénye, célja, hogy összehozza a helyi németséget és hogy a fiatalokat, gyerekes családokat is megismertesse a megőrzendő hagyományokkal.

H.E.

-hirdetés- -hirdetés-