Megszűnt a jegykiadás a jánossomorjai vasútállomáson június elsejétől. A menetjegyet a felszállók a vonaton, a kalauznál válthatják meg. Annak azonban, aki pót-, vagy helyjegyköteles vonatokon utazna tovább Csornáról, vagy Hegyeshalomból, gondokat okozhat az új rendszer, mert a rövid átszállási idők miatt nem mindig marad idő a jegyvásárlásra.

Június elejétől a forgalmi szolgálat egy új számítógépes rendszeren kell, hogy rögzítse az elhaladó vonatok legfontosabb adatait, a teljes vonal összes állomását figyelve. Ilyen csak Jánossomorján és Porpácon működik e vonalon. E mellett az itt egyedül dolgozó forgalmistának nem marad ideje a jegykiadásra. Bár a hirtelen bevezetett intézkedésre a MÁV-Start Zrt. szerint az alacsony pénztári forgalom miatt volt szükség. Úgy tudjuk, a helyi jegypénztár havonta nagyjából 250 ezer forintnyi bevételt hozott.

Általmennék én…

A jegyet a Jánossomorján felszállók a vonaton, a kalauznál válthatják meg. Ez azonban a hely- vagy pótjegyköteles csatlakozásoknál jelent problémát Hegyeshalomban, vagy Csornán. Hegyeshalomból Budapest irányába például szinte kivétel nélkül pótjegyes vonatokra találunk csatalkozást, különben akár órákat s várhatunk a gyorsvonatra. Van, ahol alig négy perc van az átszállásra. Pótjegyet így sem az ottani állomáson, sem előzőleg, a kispiroson nem válthat az utas.

Kérdésünkre a MÁV-Start Zrt-nél elmondták, céljuk, hogy ilyen esetekben pótdíj nélkül vásárolhassanak jegyet a kalauznál, például a jánossomorjai utasok is, ezért hamarosan intézkedést ígértek.

“Az erre vonatkozó, (…) módosítást rövid időn belül tervezi bevezetni a személyszállító vasúttársaság, megkönnyítve ezzel a Jánossomorján felszálló utasok átszállásnál történő menetjegyváltását is.”

Jelenleg azonban még akár a több mint nyolcszáz forintos bírsággal is számolhatunk az utazás során.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-