A kitelepítettekre emlékeztek, de a vasfüggöny húsz évvel ezelőtti lehullását is felidézték németországi barátaikkal a jánossomorjai németség képviselői. Neuhausenbe és Illingenbe látogatott ugyanis több jánossomorjai civil szervezet közel 50 fős delegációja nemrég.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat, a fúvószenekar és a helyi Kármentő Egyesület alkotta jánossomorjai csoport először a szenjánosi és szentpéteri kitelepítettek emlékművénél, a Neuhauseni temetőben helyezett el koszorút, a még kint élő elszármazottakkal együtt, két héttel ezelőtti látogatásuk alkalmával, pénteken. Majd Illingenben az ottani nyári fesztiválon léptek fel: Pénteken este a vasfüggöny lehullásának huszadik évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepségen vettek részt, többek között Bundestag-képviselők és a müncheni magyar konzul társaságában, akik külön is köszöntötték az egykori vasfüggöny mentén fekvő Jánossomorja delegációját.

A háromnapos ünnepségen a jánossomorjaiak fúvós (és pázmándfalui partnereik mazsorett-) fellépéseivel, magyar táncházzal, festménykiállítással és kézműves vásárokkal színesítették a jubileumi fesztivált, de sikert aratott a magyar pörkölt és a gulyás is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-