Az önkéntes tűzoltó-egyesületek a magyar tűzvédelem egyik lábát jelentik. Ezt bizonyították be a környék önkéntes tűzoltói a hétvégéi járási versenyen Bősárkányban. A váltófutásban és vizes szerelésben megmérkőző gárdák sorai között öt jánossomorjai csapat is becsülettel helytállt.

Az éves járási tűzoltóversenyen mérték össze tudásukat az önkéntes egyesületek bősárkányi focipályán szombaton. A település különleges jubileuma alkalmából adhatott helyet a hivatásos tűzoltóság által lebonyolított megmérettetésnek. A bősárkányi egyesület ugyanis 120 éves évfordulója alkalmából rendezte meg a versenyt. De idén ünneplik a szlovákiai Somorjával ápolt testvérkapcsolatuk harmincadik évfordulóját is.

Három az igazság

Minden csapatnak elsőként egy percenként nyolcszáz liter vizet kinyomó motorral kellett szerelést, és sikeres oltási gyakorlatot bemutatni. Ha kellő mennyiségű vizet sugároztak a céltábla közepén álló lyukon át, a piros lámpa felgyulladt, jelezve a sikeres gyakorlatot. Már amikor. A somorjaiakat ugyanis először, és másodszor is megtréfálta a technika. Harmadszor aztán mindkét piros lámpa kigyulladt, az akkorra már fáradt tűzoltóinknak. Ezután az akadálypályán, váltófutásban is be kellett mutatniuk tudásukat a szervezeteknek.

A jánossomorjai egyesület két ifjúsági lány, egy ifjúsági fiú és két felnőtt férfi csapattal állt rajthoz. Bár a lelkesedésből sehol sem volt hiány, a szerencse aznap nem állt az öt jánossomorjai csapat mellé. Dobogóra, igaz annak a legtetejére csak az egyik ifjúsági lánycsapat állhatott. Az összesített legjobb eredménynek járó nagy serleget a Bősárkányiak szerezték meg a közel több mint tíz induló település közül.

Mutatóba hozták

Különlegesség is akadt. Bősárkány vendégeként a Szlovákiai magyar Somorja lánglovagjai mutatták be tudásukat, míg a jánossomorjai egyesület nagyfödémesi barátait hívta meg, versenyen kívül mutassák be tudásukat. Tudásukat jelzi, hogy ha versenyben indultak volna, ők állnak a dobogó két legfelső fokán.

Mint azt Winkler László, a jánossomorjai egyesület elnöke elmondta, a Nagyfödémesiekkel négy éve tartó, nagyon jó a kapcsolatot ápolnak. – „Még a bemutató szerelésekkel el kell lesnünk tőlük, hiszen ők profik, versenyszerűen űzik a vizes bemutatót – tette hozzá.”

Fontos szerepben

Sallai Péter, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók parancsnoka a verseny végén kiemelte az önkéntes tűzoltó-egyesületek fontosságát a ez elsődleges tűzvédelemben. Hozzátette, bár minden egyesület anyagi gondokkal küzd, gépparkjuk sem fiatal, fontos szerepet játszanak a tűzvédelemben. A verseny értékelésében az is elhangzott, az évek során egyre jobb eredményeket hoznak a környék önkéntes tűzoltói, köztük a jánossomorjaiak is.

Iskolás korban

Az iskolás korú csapatok is elismerést kaptak, igaz, ők két hete, a Héderváron rendezet járási korosztályos versenyen, ahol a lányok második, a fiúk pedig harmadik helyet szereztek, és a legjobb szerelésért járó különdíjat is elhozták.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-