Környékünk talán egyetlen kimondottan gasztronómiai ünnepe az újrónafői birkapörkölt fesztivál, amelyet szombaton rendeztek a szomszédos községben. Az ötlet megszületése óta ez volt a harmadik.

Nemcsak birkapörköltet, hanem egyéb birkából készült ételeket is kóstolhattak szombat délután Újrónafőn a gasztronómiai élvezetek hódolói, de volt marha- és kecskepörkölt, hurka, kolbász, pecsenye, grill falatok, kecske- és juhsajt, rétesek, de még slambuc is, ami hagyományos alföldi bográcsos étel, és elkészítésének szinte rituálészerű fortélyai vannak (pontosan harminckétszer kell megforgatni az üstben).
A legjobb pörköltnek járó serlegért húsz szakács szállt ringbe, köztük nemcsak helyiek, hanem környékbeli és hajdúböszörményi fakanálforgatók. A juhászat és a birkapörkölt tudományát ugyanis a falu alapítói, a Hajdúböszörményből érkezett telepesek hozták magukkal – tudtuk meg Krassné Tóth Melindától, a fesztivált szervező Baráti Kör Újrónafőért Egyesület elnökétől. Az egyesület célja a hagyományőrzés mellett az volt három évvel ezelőtt, a fesztivál elindításakor, hogy valami olyant hozzanak létre, ami még nincs a környéken. Nem titkolt vágyuk, hogy idővel esetleg országos szintűre fejlesszék a rendezvényt. A fesztivál lényege ugyanis – a birkán kívül persze -, hogy nem csak a helyieknek szól. A szervezésben is segítenek a környékbeli települések: a padokat és sátrakat például Mosonszolnok és Jánossomorja önkormányzatától kapták a rónafőiek.
Újrónafőn évente két szabadtéri fesztivál van, a másik az októberi falunap, ami szűkebb körű, és nem az ételekre helyezi a hangsúlyt, bár ott is fő mindig birkapörkölt is.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-