Kevesebben adtak vért városunkban hétfőn, mint máskor, összesen 128-an. Ez nagyjából ötven fővel kevesebb az eddig megszokottnál. Jánossomorján évente kétszer van véradás az orvosi kombinátban, és olyanok is vannak, akik hetvennél is többször adtak már vért.

Általában meghaladja az országos átlagot a véradások száma az Országos Vérellátó Szolgálat győri régiójában, ahová Jánossomorja is tartozik. Városunkban évente kétszer – májusban és novemberben – szerveznek véradást az orvosi kombinátban. Az utóbbi években minden alkalommal 170 fölött volt a megjelet véradók száma. “Jók a tapasztalataink” – mondta a JTV-nek dr. Molnár Katalin, a Győri Regionális Vérellátó Központ belgyógyász és transzfúziológus szakorvosa. “Sokan jönnek véradásra, és gyakorlatlag aki jön, az mind a kétszer eljön az év folyamán.”
Hétfőn mégis az eddiginél valamivel kevesebben, 128-an voltak.
Aki vért ad, azt mondja, a segíteni akaráson túl azért is teszi, mert a véradással együtt járó szűrővizsgálatoknak köszönhetően így biztos lehet benne, hogy egészséges. A levett vért ugyanis az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Vérellátó Központjában alaposan megvizsgálják, többek között, AIDS-re és a Hepatitis vírus mindhárom fajtájára is letesztelik, de bármilyen vérből kimutatható betegsége van a donornak, az biztos, hogy kiderül ilyenkor, és két héten belül értesítést kap róla.

Múlt pénteken a helyi művelődési házban rendezett ünnepség keretében mondtak köszönetet a véradások szervezői a jánossomorjai véradóknak. “A véradók mélységes humanizmusról tanúságot téve segítenek embertársaikon.” – fogalmazott Borbélyné Nagy Ágnes a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. “Olyan ügyet szolgálnak, amelyből élet, egészség, és emberség fakad.” Dr. Vörös Katalin, a győri vérellátó vezető főorvosa dr. Kurunczi Károlynak, Jánossomorja polgármesterének is ajándékot adott át az ünnepségen. A vezető beosztású emberek személyes példamutatása a véradásban ugyanis nagyon fontos – tudtuk meg Horváthné Piller Edittől, a Magyar Vöröskereszt területi vezetőjétől. Az ünnepségen dr. Kurunczi Károly is köszönetet mondott az önkéntes véradóknak. “Köszönöm, hogy megmutatják, igenis létezik nagylelkűség a kicsinyességgel szemben, létezik önzetlenség a haszonelvűséggel szemben.” – mondta. “Aki vért ad, átérzi az emberi élet törékenységét, átérzi, milyen hiretelen válhat a ma még egészséges ember beteggé és kiszolgáltatottá. Aki vért ad, az felelősséget vállal. Személyes gesztust tesz, méghozzá olyan ember felé, akit nem ismer. Amit önök tesznek, amikor vérüket adják, az egy csodálatos emberi cselekedet.”
A rendezvényen, amelyen a körzeti iskola és a zeneiskola diákjai adtak műsort, ajándékot kaptak azok a véradók, akik kerek számot értek el véradásaik alkalmait tekintve, tehát a tízszeres, húszszoros, harmincszoros, negyvenszeres, ötvenszeres, hatvanszoros véradók, és egyvalaki volt, aki a hetvenedik alkalomnál tart. (Nők egyébként évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért, 18 és 65 éves kor között.)
A megjelent szakemberek hangsúlyozták, a vér az egyeten gyógyszer, amit csak ember adhat, és nem lehet mesterségesen előállítani. Egy egység vérből többféle gyógyszer is készíthető. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500 000 egység vérre van szükség, vagyis évente közel félmillió önkéntes segítsége szükséges az országban.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-