A fülemüle gégéje négy különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár változatos dallamvilágában tökéletes akkordokat is énekel. Európa legszebb hangú énekesmadarát Jánossomorján is megfigyelhették a héten a lakosok, igaz, kevesen éltek a lehetőséggel. Nem úgy a környékbeli iskolák diákjai, akik szép számmal érkeztek a Nyirkai-Hanyban rendezett madármegfigyelésre.

Szinte több fülemüle jött el a fülemülék éjszakájára, mint a hangjukra kíváncsi jánossomorjai lakos. A tavaly népszerű rendezvény idei, kisebb érdeklődése sem kedvetlenítette el azonban a kíváncsiakat: A somorjai Kiserdőben és a nemrég egy fedett pihenővel és pályákkal megszépült Lókertben is csalogatták az énekesmadarat.

A Magyar Madártani Egyesület rendezvénye ezzel az Európában védett madárral kívánta megismertetni a lakosságot. A kisalföldi csoport elnöke, Balsay Sándor mutatta be a más néven csalogányként is ismert madarat.

Balsay Sándor, a szervezet Kisalföldi csoportjának elnöke elmondta, a legrejtettebben élő madárról van szó. „A fülemüle nagyon rövid időt tölt nálunk, sűrű bokrokkal borított talajon él, és nagyon ritkán találkozhat vele az ember. Egyedül a hangjával tűnik ki, ami nem nehéz, hiszen az énekes madarak közül a legszebb hangja neki van.”

A kilátogatók azonban nem csak a csalogányét, hanem legalább öt-hat énekesmadár hangját is felismerhették az élőhelyeken.

Az egyesület ez évi célja, hogy az embereket közelebb hozzák a madárvilághoz. Ennek érdekében a csütörtöki és pénteki megfigyelések mellett idén már két előadást is hallhattak az érdeklődők a környékünkön élő madarakról. De hamarosan további programok is fogadják majd a helyieket.

Az egyik ilyen mindjárt szombat reggel a közeli Nyirkai-Hanyban várt kicsikre és nagyokra. Itt madarakat is befogtak és meggyűrűztek, de előadásokat is hallhattak, és a lesről is megfigyelhették a 2001-ben létrehozott láprekonstrukciós terület különleges madárvilágát.

Tatai Sándor
 a szervezet Kisalföldi csoportjának titkára szerint „nagyon fontos a társadalom szemléletformálása a természetvédelem irányába, ugyanis magát a konkrét védelmi tevékenységet egy nagyon szűk csapat végzi. Ez nem lehet hatékony anélkül, hogy a széles társadalmi rétegeket bevonnánk.

A madarak és fák napja alkalmából a magyar és külföldi természetbarátok mellett iskolás osztályok is érkeztek a megye több pontjáról. Igaz, a szomszédos Jánossomorjáról nem vettek részt a megfigyelésen diákcsoportok.

HT

-hirdetés- -hirdetés-