Arany minősítést kapott a Jánossomorjai Fúvós Egyesület a német nemzetiségi fúvószenekarokat értékelő országos zsűritől. A szombati minősítő hangversenyen játszott öt számmal pályafutása eddigi egyik legszínvonalasabb előadását produkálta a zenekar a háromtagú, zeneiskola-igazgatókból álló zsűri előtt.

Néhány dologban persze még javulnia kell a zenekarnak, például dinamikai problémák még akadnak – számolt be a JTV-nek Wennesz József, a zenekar vezetője a zsűritől kapott tanácsokról, de a megfelelő hangerő-fokozatokra is jobban oda kell figyelniük. Mindezek ellenére a zsűri szerint eddig is nagy fejlődésen ment keresztül a zenekar.
A magyarországi német művészeti csoportok országos tanácsa (Landesrat der ungarndeutschen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen) háromévente hallgatja meg az ország német nemzetiségi fúvósegyütteseit ilyen minősítő hangversenyek keretében. Három éve a jánossomorjaiak ezüst fokozatot kaptak, idén már aranyat. A minősítő koncerten négy szabadon választott és egy kötelező darabot kellett játszniuk.
Magyarországon összesen körülbelül hatvan német nemzetiségi fúvószenekar működik, megyénkben négy. Közülük csak a tíz legjobb vehet részt az októberi országos fesztiváljukon, ehhez még az arany minősítés sem garancia, így oda a jánossomorjaiak nem mennek, de a mostani elismerésre így is büszkék.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-