Kurucz Béla pikáns festményeivel és Wennesz Veronika portrékiállításával nyílt meg a Mediawave nemzetközi művészeti fesztivál jánossomorjai programsorozata. A fesztivál egy héten keresztül várja a helyieket számos, igazi kuriózumnak számító közösségi programmal.

Színes szexualitás

A kendőzetlen szexualitás jelenik meg – színekben gazdagon – Kurucz Béla (1944-2001) eddig még nem látott képein, amelyek közül tizet válogatott ki az I. Jánossomorjai Mediawave szervezőcsapata a szombat este megnyílt kiállításra. A megnyitón a világirodalom pikáns verseit is hallhatták a látogatók. A szervezők ezzel a tárlattal is a győri Mediawave-hez kapcsolják a jánossomorjai programsorozatot, hiszen a nemzetközi rendezvény idei speciális tematikája – az 1969-es szexuális forradalom negyvenedik évfordulója alkalmából – az erotika.

Hazahozta

A Kozma Galéria másik, emeleti termében Wennesz Veronika festményeit láthatja az érdeklődő. Ez a megnyitó volt a helyi Mediawave nyitó rendezvénye szombat délután. A Jánossomorjáról elszármazott művész a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán szerzett diplomát, most díszletfestőként és illusztrátorként dolgozik Budapesten. Ez az első önálló kiállítása, amelyre tíz képet hozott el. Ezek méretükben és technikájukban is nagyon különbözőek, van köztük újságpapírdarabokból összerakott kép, hatalmas, akvarell jellegű portré, de olyan rajz is, amit még középiskolás korában készített a festőnő. „Nagyon jó hazahozni dolgokat, visszatérni ezzel a gyökereimhez.” – nyilatkozta Wennesz Veronika – „És láttam, hogy értékelik is az emberek a képeimet, tehát tudtam velük örömet szerezni, és ez jó érzés.”
A képeket Zalán Lajos festő ajánlotta a közönség figyelmébe.
A mi Mediawave-ünk

“Csak hang legyen és fény” – a Kispál és a Borz zenekar idézetével nyitotta meg a jánossomorjai Mediawave-et Veres Dávid az önkormányzat kulturális bizottságának képviseletében, Wennesz Veronika kiállításának megnyitója előtt, utalva a többféle művészeti ágra, amelyet a fesztivál felvonultat. Filmművészeti alapjai miatt ugyanis fényírók fesztiváljának is nevezik a Győrben tizenkilenc éve működő rendezvényt, amelynek másik fő ága a zene. Az egyhetes jánossomorjai programsorozat a győri Mediawave tíz párhuzamos hazai partnerhelyszínének egyike, hiszen a győri rendezvényből ihletet merítve, azzal egy időben, de tőle függetlenül, önálló programokkal zajlik. „Nem az volt a célunk, hogy a győrit lemásoljuk, hanem hogy Jánossomorja képére és önmagunk képére formáljuk ezt a fesztivált.” – mondta a JTV-nek Glázer-Kozma Edit a helyi szervezőcsoport tagja. A kimondottan helyi hagyományokra épülő, ugyanakkor nem szokványos programok között lesz például kecskeduda-koncert az egykori jánossomorjai dudás, Sós Antal emlékére, vagy fényírás, ahol Hossala Tamás fotós megmutatja az érdeklődőknek, hogyan lehet fényképezőgép nélkül, fényérzékeny vegyszerek segítségével fényképezni. A különböző koncerteken szerephez jut a néptánc és népzene, de a modern irányzatok, sőt a latin zene is. A szombati rétesfesztiválon a tervek szerint meg lehet majd kóstolni a híres somorjai mákosrétest, ahogy Veres Dávid mondta, „a nép ópiumát”. Addig pedig minden nap lesznek filmvetítések és kézműves foglalkozások, amelyeken mindig más-más képzőművészeti technikát tanulhat meg bárki, a rajzhálós festéstől a mozgóképkészítésig.
A jövő szombatig tartó rendezvénysorozatnak a jánosi főtér és a Kozma Galéria ad helyet.

A fesztivál részletes programját a www.janossomorja.hu honlapon olvashatják.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-