Ismét a környezetünkben élő madarakról beszélt Balsay Sándor a Jánossomorjai Esték előadássorozat hétfői állomásán. Ezúttal a város peremén élő vadmadarakkal ismerkedhettünk meg tüzetesebben az alapos, élvezetes előadáson.

Balsay Sándor korábbi, a ház körül előforduló szárnyasokkal foglalkozó előadásának mintegy második részével állt most a nagyjából 15 fős közönség elé a jánossomorjai esték tavaszi befejező összejövetelén. Ezúttal azonban azokat sorolta fel, amelyekkel akár az autóból kitekintve, vagy kirándulás alkalmával találkozhatunk. Igaz, sok megjelenhet a belterületeken is.

Mint elöljáróban elmondta, sokan keresik fel azzal, hogy láttak egy-egy érdekes madarat, de nem tudják, hogy mi is az. Gyakran jön rá, hogy olyan állatról van szó, ami gyakran előfordul környékünkön, és mégsem ismerik az emberek kellőképpen őket. Pedig a megismerés fontos lenne, hiszen felelős viselkedésünkkel hatással lehetünk a madarak életére.

Fotókon ismerhettük meg a karvalyt, a héját, egerészölyvet és a ritka réti sast is. Utóbbiról az előadó elmondta, mára öt pár él a környékünkön, úgy, hogy harminc éve még nem fordult elő a Dunántúl e részén a madár. Mint mondta, már Jánossomorja felett is látta áthúzni ezt a gyönyörű és tekintélyt parancsoló madarat.

A gólyákról is hallhattunk, szomorúan konstatálva, hogy idén nem csak a somorjai, de a szentpéteri gólyapár is elmaradt. A fekete gólyák azonban ritkán, de szintén megpillanthatók átrepülőben a város felett. Megismerhettük a nagykócsagot, a nyári ludat, a nagy pólingot is az érdekességekkel és kiváló fotókkal színesített estén.

-hirdetés- -hirdetés-