A kereszténység legnagyobb ünnepének szent három napján Jézus szenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. Városunkban idén a mosonszentpéteri templomban kezdődtek a nagyheti szertartások és a vasárnapi szentmisék zárták az ünnepet. A húsvéti készülődés a központi iskolában már szerdán elkezdődött, itt vetélkedőn mérték össze ügyességüket a felsős osztályok.

Húsvéti vetélkedő várta a felső tagozatosokat a központi iskolában szerdán délelőtt. Az osztályok kilenc állomást végigjárva teljesítették a feladatokat. Volt tojásgurítás, tojásdobálás, tojáskeresés is, de tesztet is töltöttek, hajtogattak, ünnepi kellékeket válogattak és húsvéti verset is írtak a diákok.

A szombat délutáni kézműves foglalkozáson húsvéti díszeket készíthettek a gyerekek a művelődési házban, húsvét vasárnap délelőtt pedig a fúvószenekar köszöntötte a város lakóit a szentjánosi templomnál.

A szent három napban a kereszténység Jézus szenvedéseiről és feltámadásáról emlékezik meg. Nagycsütörtökön az Oltáriszentség alapításának ünnepén, az utolsó vacsora emlékére tartottak misét. Jézus halálának emléknapján, nagypénteken délután a Liget utcai kálváriánál szabadtéri keresztúti ájtatosságon vettek részt a hívek, este pedig kereszthódolattal emlékeztek meg Jézus haláláról.

Nagyszombaton tűzszenteléssel kezdődött az esti szertartás. A húsvéti vigília alatt ismét megszólaltak a harangok, a csengők és az orgona, amelyek csütörtök este óta hallgattak. A szertartás végén pedig körmenetben vitték a világosságot, Jézus feltámadásának örömhírét.

Az éjszakai szertartás után vasárnap szentmisék zárták a húsvéti ünnepet.
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, „Itt teljesedik ki a Megváltás, amit az ember az eredeti, az első bűnnel elrontott, az Úrjézus a feltámadásával hozza helyre. Isten visszafogadja a saját kegyelmi életébe, mint gyermekét. Jézus halálával elégtételt ad az Istennek a sértésért, amit az ember követett el.” – magyarázta Czank Vilmos, címzetes kanonok, Jánossomorja plébánosa.

IVV

 

-hirdetés- -hirdetés-