Harmincöt fát ültetett el a város lakossága a főutcán, szombat délelőtt. Az akció a Jánossomorja 800 éves múltját ünneplő emlékév egyik kiemelt eseménye volt. Célja, hogy az itt élők érezhessék, hogy saját kezűleg tettek valamit a városért. Aki fát ültet, bízik a jövőben – ezzel a mottóval hirdette meg a programot az emlékév-bizottság.

Vállalkozók, egyesületek és családok vagy éppen baráti társaságok. Bárki, aki kedvet érzett, és előre jelentkezett a szervezőknél, ültethetett egy fát a főutcára szombaton, ingyen.
“Most született meg a hatodik unokám, és bízom a jövőben. És aki bízik a jövőben, az fát ültet.” – újságolja stábunknak Németh Gyula, magáévá téve a mottót. De akadtak még rajta kívül szép számmal, akik láttak fantáziát a faültetésben, és erre szánták a szombat délelőttjüket. A Polgármesteri Hivataltól az új könyvtárig – tehát a Szabadság utca majdnem teljes hosszán -, az út jobb oldalán összesen harmincöt csapat lapátolt, kalapált, taposott egyszerre.
“Úgy gondoltam, hogy a településnek valamit vissza kell adni, hogyha már egyszer itt élünk, itt dolgozunk.” – mondja Baranyai Zsolt. Neki az a véleménye, lehet, hogy több gond van a lombhullató fákkal, mint az eddigi tujákkal, de azt mondja, otthon sem csak örökzöld van az ember kertjében, meg háza előtt, ahogy ott el lehet söpörni a lehullott leveleket ősszel, úgy a főucán is megoldható.

Lang Orsolya, az “Emlékév 2009” Bizottság civil vezetője és a faültetés ötletgazdája és szervezője, mint mondja, azért találta ki ezt, hogy megmozgassa a civileket, olyan programot szervezzen nekik, ahol érezhetik, hogy a város az övék. “Én úgy érzem, hogy a vállalkozók talán egy picit magukénak érzik Jánossomorját, de rajtuk kívül a lakosság csak él egy városban, de igazából nem érzi azt, hogy ez a város őérte van. Ezért próbáltuk meg egy picit a lakosságot is megmozgatni.” – mondta a JTV-nek.
Az ültetésben sok gyerek is részt vett, talán még ők is tudják majd évtizedek múlva is, hogy melyik az a fa, amelyiket ők ültették.

A vállalkozók és a családok mellett lett egy-egy fája például a társaskörnek, a sportegyesületnek, az önkéntes tűzoltóknak, sőt a polgármesternek, és persze a Jánossomorja Televíziónak is. A baseball-csapat még egy baseball-labdát is eltemetett a fája mellé, hátha szebben nő tőle.

A sok dolgos kéznek köszönhetően alig egy óra elteltével már állt is a harmincöt fácska. Gömbkőrisek és vérszilva fák. Gömb formájúak lesznek – így vannak oltva -, hogy ne nőjenek túl magasra. Ha minden jól megy, már most tavasszal mindegyik hajt majd virágot is. A gömbkőris kevésbé látványosat, a vérszilva viszont szép, ciklámen színű virággal teszi majd mutatósabbá a főutcát. Már látszanak a rügyek.

A régi tujákat előzőleg a Polgármesteri Hivatal munkásai szedték ki, és kiásták előre a gödröket is. Ők végzik később az öntözést is, ezt a feladatot most, első alakalommal a tűzoltók hajtották végre.

A pénzt a fákra az akciót kitaláló vállalkozás és még néhány támogató teremtette elő. A nevük, és persze az ültetők névsora felkerül majd egy emléktáblára, amelyet valószínűleg valamelyik közintézmény, talán az iskola falán helyeznek el úgy két-három héten belül.

A szervezők jövőre is terveznek faültetést, és szeretnék, ha akkor majd még többen jelentkeznének rá.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-