Nem kíván testvér-települési egyezményt kötni Jánossomorja a németországi Illingennel. A döntést a gazdasági válsággal és az utazások költségességével indokolták a múlt havi testületi ülésen. A két város civil szervezetei azonban életben tartanák a már régóta működő kapcsolataikat.

 

Nem fogadják el a németországi Illingen ajánlatát, és nem írják alá a testvér-települési megállapodást. Ezt, mint arról beszámoltunk, a döntést még a februári testületi ülésen hozták meg a képviselők – három ellenszavazattal. Az érv a két város közötti nagy és főleg költséges távolság, és persze a nehéz gazdasági helyzet volt.

Dr. Kuruncz Károly polgármester elmondta, ez a távolság olyan költséget jelent e testvér-települési kapcsolat napi gyakorlatában, amit a költségvetés nem bír el. „Így hát fájó szívvel tudattuk illingeni barátainkkal, hogy nem írjuk alá ezt a testvér-települési megállapodást. A civil szerveződések természetesen más lapra tartoznak, ha ők akarják és reményeink szerint akarják, akkor tovább vihetik azt a kapcsolatot.”

Két éve Illingen kereste meg Jánossomorját a civil szervezetekkel való kapcsolatfelvétel szándékával. Azóta pedig már több látogatást is tettek egymásnál a két város társaságai, nemrég pedig a testvérvárosi megállapodást is szerette volna aláírni a Stuttgart melletti város. A helyi testület döntését ezért Illingenben is sajnálják.

Harald Eiberger Illingen polgármestere úgy fogalmazott: „Jánossomorja azzal indokolta a döntést, hogy nagy a 800 km-es távolság, igaz, ezt már korábban is tudtuk. Említették a nehéz anyagi helyzetet is, amiről azt gondolom, ha az ember nagyon akarja, megtalálhatja erre is a megoldást. Ezért nagyon sajnáljuk és nehezen is értjük meg Jánossomorja álláspontját. De a civil szervezetek tovább ápolják a barátságot, és talán majd egyszer visszatérhetünk a két város kapcsolatának hivatalossá tételére is.”

A civil szervezetek tehát nem kell hogy elfelejtsék az együttműködést, igaz, nem számíthatnak önkormányzati támogatásra. A jánossomorjai fúvós egyesület már tervez is egy nyári utazást, a Tititá néptánc-együttessel és a német nemzetiségi önkormányzattal közösen.

Wennesz József Károly egyesületvezető szerint ez a távolság leküzdhető egy kis segítséggel. „Az útiköltség nagyon drága, 600 ezer forint. Ezt egy szervezet nem tudja magára vállalni, össze kell fognunk. Ezért már most több civil szerveződés is összefogott, hogy a nyári meghívásnak eleget tudjunk tenni.”

A helyi civil szervezetek ezentúl saját forrásból, esetleg Illingeni segítséggel is utazhatnak, és pályázati forrásokhoz is fordulhatnak, melyben a helyi civil fórum is segítséget nyújthat majd a számukra. Igaz, több kínálkozó pályázatra épp azért nem jelentkezhetnek jánossomorjai civil szervezetek, mert azokat kifejezetten a testvér-települési kapcsolatokkal rendelkezőknek írták ki.

HT

-hirdetés- -hirdetés-